Lipsa locurilor de muncă determină tot mai mulți buzoieni să părăsească țara, fapt ce dă naștere la numeroase drame în familiile rămase acasă. Dacă în cazul copiilor de cele mai multe ori se găsește câte o rudă mai în vârstă care să-i îngrijească până la revenirea în țară a părinților, nu la fel stau lucrurile în ceea ce-i privește pe părinții celor plecați să-și caute un rost în viață peste hotare. În ultimul an, tot mai mulți buzoieni s-au văzut puși în situația de a părăsi meleagurile natale și de a-și duce părinții la azil. Din păcate, locurile sunt limitate și chiar dacă unii ar fi dispuși să plătească pe cineva care să-i îngrijească pe cei vârstnici nu există prea mulți oameni care să accepte o asemenea slujbă.
La Buzău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului s-a preocupat, în ultimul an, de mărirea numărului de locuri din aziluri, însă, chiar și așa, solicitările sunt multe și mulți bătrâni rămân pe dinafară.
În ultimul timp, cele mai multe cereri au venit de la bătrânii ai căror copii au plecat la muncă în străinatate.
„Există o creștere a solicitărilor de instituționalizare a persoanelor vârstnice și, deși am reușit să mărim capacitățile centrelor și chiar să reabilităm o altă instituție în Râmnicu Sărat, tot nu putem acoperi toate cererile. Se întâmplă în general din cauza mobilității forței de muncă. Cei mai tineri pleacă peste granițe pentru a-și putea găsi un loc de muncă, nu găsesc persoane care să le îngrijească părinții și atunci se adresează instituției noastre”, a declarat directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Claudia Roşioru.
Și chiar dacă își permit să plătească pe cineva pentru a avea grijă de cei vârstnici la ei acasă acest lucru este aproape imposibil de realizat. Pe piața forței de muncă nu există personal specializat pentru astfel de treburi iar singura alternativă este oferită de câteva fundații care pot oferi ajutor varstnicilor o dată pe zi, dar nu pot rămâne zi și noapte la căpătâiul lor.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.