Trei centre de permanență vor fi deschise la Buzău, cel mai probabil, anul acesta, unitățile în care va fi asigurată asistența medicală primară în afara programului de lucru al medicilor de familie urmând să funcționeze în localitățile Vintilă Vodă, Pîrscov și Pătârlagele.  

Mai exact, cele trei centre vor fi deschise în localitățile în care Ministerul Sănătății a închis spitalele din zonă începând cu data de 1 aprilie, astfel că, localnicii care vor avea nevoie de ajutor medical, vor avea la cine să apeleze atunci când medicii de familie pe listele cărora se află sunt în afara programului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Mihaela Voineagu, centrul de permanență care va urma să funcționeze la Vintilă Vodă la deservi localitățile: Vintilă Vodă, Lopătari, Bisoca, Sărulești, Mânzălești, Beceni, Cernătești, cu o populație totală de 23.021 de locuitori. Centrul de permanență de la Pârscov va deservi  o populație totală de 17.647 de locuitori din comunele Pârscov, Cozieni, Odăile, Brăiești, Bozioru, Măgura și Unguriu iar cel din Pătârlagele va fi de ajutor unui număr de 36 557 locuitori din Pătârlagele, Cislău, Vipererești, Colți, Pănătău, Calvini, Cătina și Chiojdu.

Pe lângă cele trei centre de permanenţă, autorităţile medicale buzoiene iau în calcul înfiinţarea a încă 2 astfel de obiective, un centru de permanenţă fiind pe listă în municipiul Buzău iar altul la Rîmnicu Sărat.

Până în acest moment, înființarea centrelor de permanență în județul Buzău a fost doar la nivel de discuție, o primă întrevedere fiind deja consumată între reprezentanții DSP Buzău, ai Casei Județene de Asigurări, Colegiului Medicilor, Societății Medicilor de Medicină Generală și Medicina de Familie și Patronatului Medicilor de medicină de familie. Propunerile au fost aduse deja la cunoștința Instituției Prefectului, CJAS și Primăriilor din Vintilă Vodă, Pârscov și PĂtârlagele, acolo unde s-a decins amenajarea cu prioritate a celor trei centre de permanență, urmând ca alte dezbateri să aibă loc în perioada următoare.

 Tot în intervalul următor, autorităţile locale vor trebui să identifice spațiile în care să fie amplasate noile unități unde va fi asigurată asistența medicală primară dar să se preocupe și de angajarea personalului auxiliar. Aceasta în timp ce de personalul medical vor trebui să se ocupe autoritățile din domeniul sanitar care vor trebui să-I convingă pe medicii de families să lucreze în aceste centre.  

Ministerul Sănătăţii a decis că fiecare medic de familie care va lucra într-un centru de permanenţă va primi 12, 8 lei/oră indiferent de gradul professional, în cazul asistenţilor medicali, tariful urmând să se calculeze în funcţie de salariul negociat, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.