Fără cuvinte! Aşa au rămas jucătorii şi stafful lotului naţional de tineret(U21) al României după vizita făcută la Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive din Buzău. Joi, tricolorii în frunte cu selecţionerul Viorel Moldovan le-au făcut o surpriză elevilor şi cadrelor didactice de la şcoala menţionată, petrecându-şi mai bine de o oră în compania lor. Bineînţeles că în momentul în care şi-au făcut apariţia fotbaliştii, pe chipurile copiilor, trădate de lacrimi se puteau citi atât bucuria cât şi emoţiile. Mai ales că unii dintre ei împreună cu profesorul de sport Gheorghe Dobre, fost antrenor al lotului naţional de fotbal al surzilor, şi asistenta medicală şi totodată interpret autorizat în limbaj mimico-gestual, Alina Creţu fuseseră prezenţi în tribune la meciul amical câştigat de România în faţa Albaniei. După ce au primit pliante cu informaţii despre liceu au urmat sesiunea foto şi cea de autografe, jucătorii oferindu-le elevilor şi un tricou cu semnăturile tuturor. În continuare, tricolorii au vizitat sălile de curs, cabinetele de logopedie şi ludo-terapie, atelierul de confecţii şi dormitoarele iar apoi Iancu et. comp. au mers pe teren de sport. Aici, sub privirile cadrelor didactice şi ale copiilor, unii dintre jucătorii au încins o miuţă cu elevii iar alţii au preferat să joace baschet iar la final au fost răsplătiţi cu aplauze.
,,Am văzut persoane care îşi trăiesc viaţa într-un mod mai greu, au anumite probleme de sănătate şi sunt modeste. Noi suntem însă privilegiaţi şi trebuie să conştientizăm mereu acest lucru. Elevii de aici s-au descurcat destul de bine atât la fotbal cât şi la baschet. Se bagă la toate sporturile iar ăsta este un lucru foarte bun deoarece sportul te ajută mult în viaţă” este de părere jucătorul Mihai Bălaşa.
Musafirii nu puteau pleca însă înainte de a servi o plăcintă tradiţională cu brânză în care bucătăresele au pus pe lângă cele mai bune ingrediente, şi mult suflet.
La finalul acestei acţiuni selecţionerul Viorel Moldovan şi jucătorii săi au concluzionat că este o lecţie de viaţă a unor copii care deşi nu pot auzi şi nu se pot exprima, ştiu să preţuiască în primul rând oamenii şi vor să fie utili societăţii.
,,A fost o vizită interesantă să vedem ce înseamnă cu adevărat viaţa. Mă refer la cea reală. Pentru băieţi cred că este un lucru foarte important să realizeze că sunt privilegiaţi şi există foarte multe probleme în viaţa aceasta. Aici(n.r.Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţe Auditive) am văzut acest centru foarte bine pus la punct, condiţii extraordinare şi este meritul oamenilor care s-au ocupat şi au o mare răbdare de a lucra cu nişte copii care au dizabilităţi. M-a atins foarte mult această vizită şi sper ca şi jucătorii mei să conştientizeze că au o şansă enormă şi un viitor strălucit iar cel mai important în viaţă este să fii sănătos. Jucătorii trebuie să aprecieze acest lucru şi să facă tot ce pot să ajungă fotbalişti mari să se realizeze atât profesional cât şi material”, a declarat selecţionerul reprezentativei de tineret a României,Viorel Molodovan.
,,Ne bucurăm că am putut face fericiţi aceşti copii şi sperăm să continuăm cu astfel de acţiuni. Când i-am văzut ne-am dat seama cât de cruntă este viaţa pentru unii şi cât de norocoşi suntem noi că putem face ceea dorim. Din păcate ei nu pot însă s-au descurcat destul de bine la fotbal” a declarat Dorin Rotariu.
După antrenamentul efectuat joi seara, tricolorii au vizitat şi Crama Tohani unde au participat la o degustare de vinuri. Delegaţia României va pleca de la Buzău, sâmbătă dimineaţa urmând ca în jurul prânzului să facă deplasarea la Skopje unde va disputa amicalul cu reprezentativa de tineret a Macedoniei, programat pe 13 octombrie.

Adrian SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.