Ultima evaluare a stării de sănătate a şcolarilor buzoieni conduce la concluzii îngrijorătoare Din ce în ce mai mulţi elevi suferă de tulburări ale ochilor, iar principala cauză a îmbolnăvirilor o reprezintă folosirea excesivă şi fără protecţie a calculatorului. De altfel, afecţiunile ochiului sunt pe primul loc între bolile cronice cu care sunt diagnosticaţi elevii. Pe a doua poziţie se află hipotrofia ponderală (pierderea în greutate), urmată de afecţiunile respiratorii, cele ale sistemului nervos central şi obezitatea. În raport cu ultima evaluare, se observă o creştere a numărului de copii de vârstă şcolară care suferă de obezitate. Pentru prima oară, autorităţile din domeniul sănătăţii publice vorbesc despre necesitatea unei campanii locale de educare a tinerilor în legătură cu hrana sănătoasă. O astfel de campanie ar trebui să îi implice pe părinţi, profesori, autorităţile din domeniul sănătăţii publice, medicii şcolari şi responsabilii unităţilor de învăţământ.

În ceea ce priveşte bolile cronice ale ochiului, la apariţia şi cronicizarea lor contribuie folosirea unui iluminat deficitar, dar, mai ales, folosirea greşită şi excesivă a calculatorului.

Raportul care relevă aceste concluzii a fost realizat în anul 2011, în şcolile din Buzău. Au fost evaluaţi medical 22 830 de elevi, din clasele întâi, a patra, a opta, a douăsprezecea şi ani terminali ai şcolilor profesionale. Dintre aceştia, 3 630 de elevi erau diagnosticaţi cu boli cronice, reprezentând 16 % din totalul elevilor, un procent în creştere faţă de anul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.