2018, un an greu pentru legumicultori. O spune cercetătorul Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzau care a semnalat că anul acesta a fost unul problematic pentru legumicultură, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel naţional a unui dăunător imun la toate insecticidele, denumit „tuta absoluta”.

„Tuta absoluta este o molie minusculă, un dăunător imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a întâlnit în toate bazinele legumicole principale: Buzău, Vidra, Târgovişte, Matca. Primele semnale cu tuta absoluta au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importante”, a precizat cercetătorul.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a anunţat miercuri, la Buzău, că dăunătorul tuta absoluta, care afectează culturile de legume, îşi face simţită prezenţa în trei judeţe, Buzau, Galati si Ialomita. Oficialul de la Bucuresti le-a cerut legumicultorilor să aplice procedura curativă de combatere, pentru că altfel există riscul ca acest dăunător să se extindă în toate culturile.
Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Libertatea, spune că că „tuta absoluta” este o boală specifică ce se poate ţine sub control.
„Tuta absoluta” a fost, este şi va fi. Este o boală specifică care se poate ţine sub control, nu ne mai ferim acum şi de „tuta absoluta” şi le luăm pe toate la rând, în aşa fel încât să creăm o imagine că aici în România este cuibar de boli. Eu aş vrea să vă spun un lucru foarte clar şi se poate documenta istoriceşte: România nu a dat boli nimănui de-a lungul istoriei, din nefericire a primit”, a spus ministrul Agricultur.

„Tuta absolută” este cunoscută în România ca „Molia minieră a tomatelor” sau – pur și simplu – „Tuta”, așa cum îi spun legumicultorii.
Este un dăunător relativ nou în țara noastră, prezența fiindu-i observată începând cu anul 2009. De atunci, s-a răspândit cu repeziciune în toate bazinele legumicole din țară, iar această insectă, în ciudă mărimii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.