UPDATE: După anunțul Ministerului Sănătății, conducerea DSP Buzău vine cu precizări în ceea ce privește identitatea victimei. Este vorba despre o femeie de 80 de ani din comuna Puiești care suferea de afecțiuni renale și care a decedat în data de 24 august când a fost transferată la București.

„Pacienta de 80 de ani a fost luată de fiica sa la Focșani pe data de 18 august, a fost internată pe 20 pe 24 a fost transferată la Victor Babeș, a fost declarată meningo-encefalita  și tot pe data de 24 august a și decedat. Institutul ne-a raportat acest caz, DSP a luat măsurile necesare, a luat legătura cu medicul de familie din zonă, supraveghem oamenii din comunitate, am luat legătura cu autoritățile locale pentru dezinsecțție și deratizare la locuința pacientei și în toată comunitatea”, a declarat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău.

 

Ministerul Sănătăţii informează că în perioada 9 mai – 30 august 2017 au fost confirmate, la nivel naţional, 16 cazuri de meningite şi meningo-encefalite cu virus West Nile, fiind înregistrate şase decese. O victimă a țânțarilor este, potrivit Ministerului Sănătății, este originară din Buzău, restul fiind din București, Brăila și Olt. Autorităţile sanitare dau asigurări că acestea sunt cazuri sporadice şi că nu există riscul producerii unei epidemii. Chiar și așa, nu se justifică nicicum atitudinea conducerii Direcției de Sănătate Publică Buzău, care nu a catadicsit să facă public cazul persoanei decedate în urma infectării cu virus West Nile.
În contextul apariției cazurilor de meningită în urma mușcăturilor de țânțari purtători de virus West Nile, specialiştii MS recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecţie în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.
Potrivit medicilor, 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt totuşi simptome precum febră ridicată şi dureri puternice de cap, persoanele respective trebuie să meargă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Ca măsuri de protecţie, Ministerul Sănătății recomandă evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată, cum ar fi parcuri, păduri, ape stătătoare, utilizarea substanţelor chimice repelente de ţânţari, montarea de plase de protecţie împotriva ţânţarilor, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.