“Vaccinarea salvează vieţi”-campanie pentru informarea şi educarea populaţiei

0
214

Campania educaţională şi de informare “Vaccinarea salvează vieţi” a debutat, duminică la Buzău cu un eveniment interactiv desfăşurat în parcul Crâng unde sute de copii au învăţat um pot „lupta” cu virusurile şi bacteriile şi au deprins câteva reguli simple de prevenţie. Desfăşurat sub genericul “Împreună creştem obiceiuri sănătoase” evenimentul a debutat cu o conferinţă de presă la care au participat autorităţile publice locale împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău şi iniţiatorii campaniei “Vaccinarea salvează vieţi”

Cei prezenţi au formulat o opinie comună în ceea ce priveşte nevoia de a derula campanii de informare şi educare permanente despre vaccinuri şi vaccinare şi în şcoli.

Medicii de familie din judeţul Buzău, reprezentaţi la conferinţă de medicul Angela Mazdrag, au tras un semnal de alarmă în ce priveşte refuzul din ce în ce mai crescut al părinţilor în ce priveşte vaccinarea, considerând necesar că aceştia să parcurgă istoria medicală şi să vadă ce sechele şi traume pot apărea în absenţa vaccinării.

De semenea, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat că a fost convins de importantă vaccinării şi se gândeşte să includă şi un indicator de sănătate în raportarea pe care o primeşte de la cabinetele şcolare ale şcolilor din municipiu.

„A fi sau a nu fi vaccinat? Este o întrebare pe care trebuie să o adresăm cu toată seriozitatea şi să ne gândim la consecinţe. Educaţia, atât pentru părinţi, cât şi pentru bunici, este foarte importantă pentru a putea lua cele mai potrivite decizii. Am ajuns în situaţia în care avem vaccinuri şi nu vrem să le folosim. O să iau în calcul să includem şi un indicator de sănătate în raportarea pe care o primim de la şcolile din oraş, ” a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Buzăul se numără printre judeţele unde vaccinarea este făcută în medie, în procent de 90% ceea clasează județul undeva peste media pe ţară însă există şi anumite tipuri de vaccin unde procentul este mult mai mic .

„La nivelul judeţului Buzău, media acoperirii vaccinale este sub 90%, fapt ce ne bucură. Însă pentru unele tipuri de vaccin, procentele sunt mult mai mici şi acest lucru ne îngrijorează. Medicii şcolari pot avea un rol foarte important în procesul de vaccinare, în momentul de faţă întâmpinăm dificultăţi la vaccinarea copiilor de 14 ani. Vom fi permanent alături de medicii de familie şi îi vom susţine pentru a avea o acoperire vaccinală care să nu pună în pericol sănătatea publică,” Dr. Carmen Scîntei, coordonator program naţional de vaccinare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.

La rândul sau coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei, dr. Gindrovel Dumitra a explicat că vaccinarea este sigură şi că nu există date care să confirme temerile lansate în spaţiul public conform cărora vaccinarea ar conduce la declanşarea anumitor boli.

„Nu există nicio legătură între vaccinarea ROR şi autism. Vaccinarea este sigură şi eficientă. Există studii recente care susţin aceste lucruri şi pot fi consultate. Din nefericire am fost nevoit să stau de vorba cu părinţii unor copii care şi-au pierdut viaţă, iar sentimentul de vinovăţie pe care aceştia îl poartă este cumplit. Vom pune la dispoziţia medicilor de familie toate resursele de informare de care au nevoie. Haideţi să declanşăm împreună bulgărele care să ducă în final la salvarea de vieţi. Dreptul copilului la sănătate este superior deciziei părintelui,” Dr. Gindrovel Dumitra, Coordonator, Grupul de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.