Vaccinul împotriva tuberculozei care se administrează bebeșulilor în primele zile de la naștere lipsește cu desăvârșire din spitalele buzoiene și nici șanse să reapară nu prea sunt.
Serul a dispărut prima dată din spitalul de la Nehoiu, apoi în maternitatea din Buzău în timp ce la Râmnicu Sărat ieri dimineață mai erau doar cinci vaccinuri care să fie administrate nou-născuților.
Pentru a rezolva măcar în parte problema generată de criza vaccinului BCG, conducerea Direcției de Sănătate Publică a cerut ajutorul colegilor din Vrancea care, se pare că au ceva mai multe doze de tratament în stoc. Din păcate însă, nici autoritățile medicale din Vrancea nu își permit să trimită vaccin într-un alt județ în condițiile în care nu se știe momentul la care produsul va fi achiziționat la București și distribuit pe județe. Astfel că în acest moment e aproape sigur că la Buzău criza vaccinului împotriva tuberculozei va continua, până nu se stie când, spre disperarea părinților.
Statul român ar trebui să asigure anual, gratuit, în maternităţi, vaccinarea împotriva tuberculozei a tuturor nou-născuţilor în cadrul Programului Naţional de Imunizare. Problemele în aproivizonarea cu vaccinul BCG au apărut însă în momentul în care Institutul Cantacuzino, cu care anual Ministerul Sănătăţii încheia contract de furnizare a serului, și-a sistat producția. A fost momentul în care serul a ajuns să fie importat iar dintr-un vaccin comun să se transforme într-un tratament pe care părintii micuților abia veniți pe lume îl așteapta cu sufletul la gură.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.