legat 2

Imaginile cu copii legați de paturi în Spitalul Județean Buzău au deschis ieri jurnale de știri din România de parcă o mare descoperire ar fi fost făcută.  Din păcate însă problema este veche și se practică în toate spitalele din țară, după cum o confirmă chiar comentariile cititorilor și telespectatorilor care au putut judeca la rece situația de la Buzău.

„Da, pot confirma ca am văzut, acum mulți ani, copii legați de paturi la clinica de pediatrie a spitalului Fundeni. Dar cei mai mulți aveau fie o perfuzie, fie un dren. Cum la un salon cu 8-10 copii exista o singura asistenta, măsura era absolut necesara. La fel se întâmplă, bănuiesc și la Buzău”, spune Misha comentând cazul de la Buzău preluat de presa centrală.

 

„Pai ce măsuri să ia? Să suplimenteze personalul, pt. că dacă ai o infirmieră/asistentă la 2-3 saloane asta este singura soluție ca acei copii să nu pățească ceva. O singură supraveghetoare nu poate fi permanent cu ochii pe copii din 2-3 saloane. Conform legilor fizicii aplicabile(cred) și în Romania o persoană nu poate fi decât într-un singur loc la un moment dat. Dacă nu-i lega și cădea vreunul din pat….”, este de părere Walter.

 

Nu ceva sau cineva de la Buzău este vinovat pentru situația în care s-a ajuns. Principalul vinovat este sistemul medical românesc cu eterna-i lipsă de personal. Că în orice pădure există și uscături o știe oricine, dar  a căuta să identifici un vinovat care să plătească pentru o „barbarie” care până una alta i-a protejat, atât cât se putea, pe micii pacienți nu va rezolva nicidecum problema. Rezolvarea stă în cu totul altă parte decât în saloanele de spital iar asta o știu destul de bine și șefii de secții, și conducătorii unităților spitalicești, și reprezentanții administrației locale și chiar și guvernanții. Regretabil este faptul că puțini au curajul să recunoască această practică și de la mic la mare se aruncă vina în curtea unei instituții sau a alteia.

Imaginați-vă  că în secția de Pediatrie de la Buzău sunt nu mai puțin de   70 de paturi în cea mai mare parte din timp ocupate iar de acești pacienți trebuie să se ocupe 3-4 cadre sanitare și un medic de gardă pe parcursul unei nopți. Cum ar putea să reușească halatele albe performanța de a fi cu ochii pe fiecare în parte astfel încât să nu se întâmple accidente.

„Da, aveți dreptate, și se întâmplă asta chiar dacă nu este corect  să se întâmple așa” este declarația șefului Secției de Pediatrie, dr. Carmencita Matei,  care până una alta este singurul om care spune lucrurilor pe nume și recunoaște că practica neobișnuită s-a născut tocmai din lipsa personalului și poate a nevoii de a-i proteja pe copiii fără însoțitori. Imaginați-vă că un copil poate pica dintr-un pătuț direct pe ciment și să-și rupă ceva sau să–și spargă capul. Atunci ar fi mai bine decât legat de pat?

Pe de altă parte problema există și faptul că ea a fost scoasă la iveală la Buzău a fost o întâmplare. Cine a avut copii bolnavi și a fost nevoit să stea cu ei prin spitale cunoaște foarte bine realitatea și la un moment dat au acceptat practica și pentru propriul copil, numai să fie bine. Dar pentru copii instituționalizați care și așa ajung în spital de cele mai multe ori în stare critică cine să își mai dea acordul, cine să mai stea cu ei prin spitale și să le apere interesele?

Dar trăim în România  și e vremea breaking news-ului, a anchetelor și a justiției televizate. Televiziunile vor sânge, vor cu orice preț identificare vinovatului și scoaterea lui în fața întregii țări să-l arate cu degetul pe stradă și să plătească pentru o asemenea barbarie.

Credeți că ancheta se va apropia măcar de adevărații vinovați sau cel care va fi „condamnat” va fi, cel mai probabil, unul dintre puținii doctori din sistemul buzoian, așa schilodit cum este el, care și-a făcut treaba cu devotament?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.