Veste bună pentru proprietarii de porci din comuna Puiești acolo unde a fost confirmat cel de-al treilea focar de pestă porcină africană și unde au fost deja sacrificați 90 de porci dintr-o exploatație unde a fost semnalată prezența virusului. Autoritățile județene au decis în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să nu recurgă la sacrificarea preventivă a tuturor suinelor din comună. Porcii din Puiești vor fi inventariați și evaluați medical iar unde nu există suspiciune de boală animalele vor fi lăsate în viață.
Totodată autoritățile sanitar veterinare au explicat că nu există o legătură între cele două focare existente în Pănătău și Lunca și cel de-al treilea focar declarat la Puiești. Ancheta este în curs și după datele preliminare adunate de medicii veterinari este foarte posibil ca sursa infestării cu virusul pestei porcine de la puiești să fie tot rezultatul unei vehiculări umane.
”Între aceste focare e o distanţă de circa 100 de kilometri. Legătură între aceste focare nu există. La Puieşti e un focar primar, fără legătură cu alt focar. Din datele strânse până acum, există posibilitatea destul de accentuată să fie rezultatul tot a unei vehiculări umane”, a declarat directorul D.S.V.S.A. Buzău Ciprian Botezatu.
Medicii veterinari au decis ieri sacrificarea a 90 de porci dintr-o exploatație situată la marginea satului Puieștii de jos după ce patru porci au decedat iar la unul dintre aceștia au fost descoperite leziuni specifice pestei porcine africane. Prezența virusului a fost confirmată de analizele efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală în cursul nopții iar după aceasta autorităţile au luat măsuri de dezinfecţie completă a exploataţiei afectate şi a zonei adiacente. Perimetrul a fost izolat, iar locuitorii au fost avertizaţi cu privirile la măsurile pe care trebuie să le ia şi ce trebuie să urmărească la animalele pe care le au în gospodării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.