Meciul de debut la acest EURO, și cred că la orice turneu final în general, decide în proporție de 80-90% echipa caree se va califica în turul următor. Doar că, de data asta, în fața noastră vor sta croații, văzută de specialiști tot ca un outsider pentru super-forțele Anglia și Franța. Nici pe croați și nici pe tricolori nu pare să-i ia cineva în serios. La centrul de presă de la Cesena ori la cel din Serravalle (San Marino) toată mass-media, excluzând-i pe ai noștri ori pe cei veniți de la Zagreb  sau Split, favoriții poartă alte tricouri. Nu poți să îi contrazici cu argumente gen “românii e mingicari, știe să facă jmekerii pe teren, e născuți cu stea în frunte sau ne descurcăm noi cumva”, pe terenul de fotbal trebuie să le demonstrăm contrariul!

Von întâlni Croația chiar deseară, de la 19.30 (ora României), deci echipa împotrivă căreia am avea cele mai mari șanse să revendicam potul de trei puncte. Vă dați seama că și adversarii noștri tot la fel o gândesc, nu? Dacă pe fraierii ăștia, cu cea mai mică cotă la pariuri pentru cucerirea trofeului (75), atunci pe cine? Cel puțin pe hârtie, din punctul de vedere al sumelor de transfer fixate de site-ul transfermarkt, ex-iugoslavii au un lot de două ori mai valoros decât al nostru: 94,2 milioane de euro contra 50,85. Măcar mental, psihologic, plecăm cu două handicapuri, ale cifrelor. (Dacă vă zic de azi cum sunt evaluați francezii și englezii o să-mi ziceți că sunt coabe, că văd numai lucruri urâte în jurul meu, așa că vă las să vă …bucurați pe 21 și 24 iunie, când vom juca contra lor.) Tot cifrele însă, ne plasează pe primul loc la experiența jucătorilor din lot la nivelul primei reprezentative, nu mai puțin de 9 dintre ai noștri bifând cel puțin o selecție. Pe locul al doilea vine chiar adversara de azi cu 7 selecționați. Tot la vești bune aș mai zice că au și ei destui fotbaliști aduși din campionatul intern, care e cam la nivelul competiției nostre, asta ca să fiu indulgent, dar urmează să vă zic o alta, și nu pe un ton optimist. Vom vedea în echipa lor oameni care joacă constant la echipe bune din Europa, acolo unde nouă ne e greu spre foarte greu măcar să visam: Sosa la VfB Stuttgart, Vlasic la TSKA Moscova, Halilovic la Standard Liege, Semper la Chievo, Benkovic la Celtic, Katic la Rangers, Basic la Bordeaux sau Brekalo la Wolfsburg. Mamma miaaaaaa! Dacă-i mai pun și pe ceilalți 5 de la Dinamo Zagreb, unde ajung? La balamuc, cu siguranță! Se pare însă că vom avea cea mai numeroasă armată de suporteri văzută vreodată la un turneu final! Excluzând gazdele, italienii demolând Spania duminică seară la Bologna, băieții lui Radoi vor fi încurajați la Seravalle și Cesena de cel puțin 6-7000 de spectatori cu tricolorul pe piept și în inimi! Dacă la celelalte meciuri ale competiției încă se mai găsesc bilete, din nou cu excepția celor disputate de macaronari, doar ale noastre sunt sold-out. Și nu de ieri, ci de cel puțin trei-patru săptămâni, când eu am fost rugat să cumpăr de amici din Spania și Portugalia! Pentru cei mai grăbiți am luat, mă voi vedea cu ei azi, în parcarea de la stadion, alții însă s-au trezit mai târziu (cazul lui Marian Uno și al altui Marian, de la Boldești, care voiau să vină din Malaga și Braga chiar în timp ce Polonia făcea spectacol cu Belgia!).

Cum pentru noi nu a putut veni să joace Răzvan Marin, proaspăt cumpărat de Ajax cu 12 milioane, și croații au o problemă asemănătoare, nu l-au putut include în lot pe Duje Caleta-Car de la Ol. Marseille, cumpărat de clubul francez vara trecută de la Salzburg cu 18 milioane. Deci aici am fi pe picior de egalitate, nu?

HAI ROMANIA, CU TOATĂ FORZA!!!

Corespondență din Rimini (Italia) de la Vali MOCANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.