Venera Acsinte

Cu 62 la sută unităţi de învăţământ autorizate să funcţioneze – 89% în urban şi 55% în rural – soluţia sticluţei cu apă la purtător este încă o practică valabilă printre elevii din judeţ. În anul şcolar precedent, doar 105 şcoli au fost autorizate de Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP), iar cu doi ani în urmă, alte 99 obţinuseră autorizaţia. Ritmul e bun, crede Venera Acsinte, şefa DSP: „Mergem cu o viteză de 100 de şcoli pe an, ceea ce este foarte bine. Sigur, există diverse inconveniente, în primul rând financiare, care determină ca aceste şcoli să nu întrunească în totalitate o cerinţă minimă de igienă.”

 

Clădirile şi starea acestora, aprovizionarea cu apă potabilă, evacuarea deşeurilor solide şi lichide, grupurile sanitare, confortul pe care un elev îl poate avea într-o clasă, căderea luminii din stânga, vizibilitatea la tablă, iluminatul corespunzător sunt câteva dintre condiţiile pe care reprezentanţii DSP le iau în considerare în momentul inspecţiei pentru autorizare.

 

Apa potabilă este, însă, de departe, piatra de încercare a autorizării.  „Primăriile din mediul rural ştiu bine despre ce e vorba şi ar trebui să se implice”, a declarat Venera Acsinte, citind pe lista codaşelor şcoli arondate primăriilor Cochirleanca, Movila Banului, Cătina, Zărneşti, Merei şi Bozioru. În ce priveşte grupurile sanitare, şefa DSP a menţionat că, nu neapărat curăţenia, ci securitatea copiilor nu este pusă la punct în Dealul Viilor din Merei, Căneşti şi „o întreagă listă de unităţi în curs de reabilitare.”

 

În ciuda acestor situaţii, Venera Acsinte exclude pericolul declanşării unei epidemii care să afecteze populaţia şcolară: „Nici în anii trecuţi, când erau doar 30 la sută şcoli autorizate, nu s-a întâmplat să fie problemă de îmbolnăvire a copiilor, pentru că, acolo unde apa nu este potabilă, copiii au venit cu sticluţa de acasă, cu apă de la fântâna de unde beau ei. Nu este soluţia, dar risc de îmbolnăvire nu există”, a concluzionat şefa DSP Buzău.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.