Două stații antigrindină funcționează la această oră  pe raza județului Buzău. Acestea sunt amplasate la Pietroasele și Viperești, fac parte din unitatea Pilot din Prahova și se subordonează Administrației Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor. Beneficiarul acestui serviciu este Ministerul Agriculturii care alocă anual o parte din banii primiți de la buget către A.S.N.A.C.P. care deservește prin stația pilot din Prahova în jur de 200.000 de hectare în special cultivate cu vie. Cele două stații de pe raza județului Buzău s-au înființat în urmă cu mai mulți ani și de atunci în fiecare an pe perioada verii funcționează pentru combaterea grindinei. Stațiile din Pietroasele și Viperești nu au un caracter permanent, ele fiind montate și demontate la început și final de sezon. Din această cauză cele două puncte de lucru și implicit operatorii care le deservesc  beneficiază de dotări minime. De pildă, apa este adusă în bidoane și nu există posibilitatea de a o răci.
La punctul de lucru din Pietroasele lucrează în schimburi câte doi operatori. Aceștia sunt angajați ai societății „Electromecanica Ploiești”, cea care a pus la punct sistemul de combatere a grindinei și fac naveta de la Buzău la Ploiești odată la două zile doar pe timpul verii. La final de sezon stația se strânge și, în mijlocul câmpului, nu mai rămâne decât terenul betonat cu dispozitivele de prindere ale echipamentelor stației. Chiar și așa, la începutul sezonului când stația de la Pietroasele a fost montată s-a constatat că amatorii de fier vechi spărseseră betonul și furaseră mai multe bucăți de țeavă metalică în care se montau stâlpii gardului ce înconjoară stația.
La punctul de lucru de la Pietroasele există două lansatoare cu ajutorul cărora se pot lansa proiectilele antigrindină . Aceste rachete ajung la o înălțime de 10-12.000 de metri unde explodează și lansează o substanță ce împiedică formarea grindinei și favorizează producerea picăturilor de ploaie, un astfel de proiectil având efect pe o suprafață de peste 70 de hectare.
Nu de puține ori au existat cazuri când oamenii au reclamat lipsa de reacție a celor care deservesc stațiile de lansare a proiectilelor, însă pentru această operațiune  sunt necesare mai multe aprobări. La nivelul județului Prahova există un centru de comandă dotat cu tehnică de ultimă generație ce primește de la Administrația Națională de Meteorologie, în timp real, situația din punct de vedere meteorologic. Aici, o echipă de oameni analizează probabilitatea producerii fenomenului de grindină și transmite comanda de tragere la punctele de lansare, doar după ce au acceptul Armatei și a celorlalte instituții responsabile cu supravegherea spațiului aerian. Dacă este tras la timp, adică înainte ca vaporii de apă să se transforme în gheață, sistemul are efect, dacă nu, atunci totul este în zadar.
Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.