Ziua Veteranilor din teatrele de operații marcată, vineri, la Smeeni

0
396

Zeci de militari din Garnizoana Buzău împreună cu autorități județene și locale au sărbătorit, vineri, Ziua Veteranilor din teatrele de operații la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni.
Evenimentul a debutat cu un ceremonial religios urmat de câteva discursuri dar iar primarul Constantin Toma a înmânat titlurile de Cetățean de Onoare post Mortem familiilor eroilor Iulian Dumitrescu și Adrian Vizireanu căzuți la datorie în primăvara anului 2016 în Afganistan.
Totodată, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Claudiu Mihail Sava a evocat câteva repere istorice ale Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii şi a făcut referire la cei patru eroi buzoieni căzuţi la datorie în teatrele de operaţii: sublocotenenţii (p.m.) Dan Ciobotaru, Adrian Vizireanu, Iulian Dumitrescu şi Mădălin Stoica.
După ceremonialul de depunere de coroane şi flori a avut loc un moment muzical susţinut de către elevii Grupului comunal Veselia din cadrul Şcolii Gimnaziale din Smeeni.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei şi intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.