Alarmant! Sute de copii din județul Buzău au ajuns să aibă probleme cu coloana din cauza lipsei unui mobilier ergonomic în școli. Cele mai multe unități de învățământ din judeţ au bănci şi scaune vechi care nu asigură o poziţie confortabilă elevului, iar de aici riscul unor afecţiuni ale coloanei vertebrale. În ultimul an, sute de copii din județul Buzău au fost descoperiți de medici cu afecțiuni ale coloanei vertebrale, creșterea incidenței acestor îmbolnăviri stârnind deja îngrijorare în rândul medicilor de sănătate publică.

Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, majoritatea școlilor din județ sunt dotate cu mobilier care nu corespunde nevoilor tuturor elevilor, din această cauză mulți dintre copii și tineri alegându-se după câțiva ani de cursuri cu afecțiuni ale coloanei.

” Această neconformitate și până la urmă această acuză legată de mobilierul neergonomic vine din vremuri, nu este o treabă absolut nouă. Am atras adesea atenția asupra mobilierului, pentru că în același tip de bancă învață și un copil de clasa întâi și unul de clasa a opta, mult mai înalt. În zilele noastre, ritmul de crestere al elevilor este altul, copiii sunt mai înalți, dezvoltarea e mai rapidă, au ajuns să stea înghesuiți într-o bancă iar asta le împiedică dezvoltarea corectă. E o problemă care trebuie discutată și la nivel național, ori să se e facă bănci reglabile ori fiecare clasă să aibă băncile ei iar copiii să beneficieze de mobilier ergonomic”, a declarat șeful DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică au mai constatat în urma verificărilor recente și a analizei asupra dezvoltării copiilor din ziua de astăzi că multe din școlile buzoiene au achiziționat mobilier ”ținând cont de aspectul estetic” nu de regulile în baza cărora ar trebui realizată o bancă școlară

”Au fost ani în urmă în care ne-au cerut părarea la achiziția de mobilier, după care nefiind o obligație, această părere nu a mai fost cerută și totul s-a șters. S-a ajuns să se cumpere mobilier neergonomic achiziționat doar criterii estetice fără să se țină cont de recomandările Ministerului Sănătății”, a adăugat medicul Venera Acsinte.

Problema este că nici posibilități de a fi cumpărat mobilier școlar adecvat nu prea sunt. Cum banii de achiziții sunt destul de puțini în această perioadă, sunt slabe şansele ca situaţia din clase să se remedieze curând iar elevii să învețe în bănci care să nu le afecteze creșterea.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.