Compania Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din ţară, a anunţat că va investi 100 milioane euro în perioada următoare în noi sonde pentru dezvoltarea proiectului Caragele, cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău.


”Romgaz continuă dezvoltarea zăcământului, unde investiţiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vom mai investi circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare şi evaluare. În zonă vom dezvolta, ţinând cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord- Est, un atelier adăugat structurii existente şi care să susţină dezvoltarea activităţii companiei. Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducţiune şi colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producţie care urmează a fi puse în producţie”, se arat[ într-un comunicat semnat de directorul general al Romgaz, Virgil Marius Metea.
Odată ce structura va fi pusă integral în exploatare vor fi făcute redistribuiri de personal dar și angajări astfel încât pe platforma Caragele vor lucra câteva sute de persoane.
Conducerea companiei s-a întâlnit joi la C.A. Rosetti cu președinții Consiliilor Județene Buzău și Brăila dar și cu reprezentanţii autorităţilor locale din comunele aflate în apropiere de platforma de exploatare pentru a discuta despre cum pot beneficia localnicii comunelor din apropiere de valorificarea acestor resurse asa cum a anunțat pe Facebook președintele CJ Buzău Petre Emanoil Neagu.

Totodată reprezentanții primăriilor din zonă și-au reafirmat sprijinul pentru proiectul Romgaz iar compania s-a angajat să refacă infrastructura afectată de amenajarea exploatației.


”Ţinând cont de faptul că în zonă Romgaz efectuează deja programe de extragere gaze dar şi de explorare, primăriile din regiune au reafirmat sprijinul pentru proiect şi au solicitat sprijin pentru clarificarea unor aspecte legale ce ţin de accesul la zonele de explorare, clarificarea statutului unor drumuri de acces, precum şi obligaţiile Romgaz de refacere a infrastructurii, urmând să fie făcute demersuri legale de către toate părţile implicate pentru modificarea sau clarificarea unor acte normative, cu rolul de a impulsiona dezvoltarea zăcământului de gaze naturale şi a activităţilor conexe”, se arată în comunicatul Romgaz.
Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele (între Buzău şi Brăila), lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adâncimi între 1.500 şi 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 – 27 miliarde metri cubi, cu potenţial de creştere în urma evoluţiei explorării, putând asigura consumul întregii ţări pe o perioada de doi-trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.