Peste 1000 de militari din cadrul structurilor NATO vor fi parașutați la Baza Aeriană de la Boboc cu scopul de a o recuceri din mâinile unor forțe ostile care au ocupat-o de câteva zile. Este scenariul unui exercițiu multinațional coordonat de către Divizia 82 Aeropurtată americană cu scopul de a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică.

Luni după amiază aproximativ 400 de militari americani, germani, olandezi, polonezi și români au fost parașutați din 8 avioane  de mare capacitate și au început asaltul asupra bazei de la Boboc. Exercițiul multinational Swift Response 21 parte a exercițiului Defender Europe 21, reprezintă cea mai complexă activitate de instruire de la declanșarea pandemiei Covid-19.

gen Dragoș PETRESCU

„Sunt foarte onorat să fiu prezent la Baza Aeriană Boboc pe timpul desfășurării uneia dintre cele 3 operației aeropurtate ale exercițiului Swift Response 21 parte a exercițiului Defender Europe 21. Doresc să transmit bun venit tuturor parașutiștilor care participă la exercițiu în România, un stat NATO cu rol semnificativ în asigurarea securității regionale europene și euroatlantice. Rezultatul din poligonul de instrucție al bravilor militari americani, germani, olandezi, polonezi și români este un exemplu al realizării interoperabilității structurilor aeropurtate aliate. Totodată, este o dovadă a capacității operaționale strategice aliate. Apreciez modul în care Divizia 82 Aeropurtată a planificat, organizat și desfășoară operații simultane Joint Forcible Entry cu o astfel de anvergură. Salut contribuția colegilor din forțele armate ale Poloniei atât pentru modul în care Brigada 6 aeropurtată a acționat astăzi în timpul exercițiului cât și pentru dedicarea militarilor polonezi. De asemenea, mulțumesc camarazilor germani și olandezi pentru profesionalismul dovedit până acum. Prezența lor în structura aeropurtată multinațională demonstrează că pregătirea în comun pe timp de pace se poate transforma într-un răspuns comun pe timp de criză. Aș vrea să evidențiez rolul militarilor români. Acest exercițiu urmărește creșterea capacității operaționale și a interoperabilității, este asociat cu exercițiul NATO STATE FAST DEFENDER 21 care se focalizează pe consolidarea posturii de descurajare și apărare a spațiului euroatlantic. Ambele exerciții au importante faze operaționale care se desfășoară acum. Armata României demonstrează faptul că este în măsură să și îndeplinească misiunea de apărare a țării precum și la obligațiile de securitate asumate în cadrul NATO și UE și în cadrul parteneriatelor strategice. În actualul context de securitate consolidarea cooperării Nord-Atlantice este tot mai necesară și justificată”, a spus general-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

La rândul său, generalul American Joe Jearrard, locțiitorul comandantului forțelor terestre ale SUA în Europa a mulțumit tuturor forțelor aliate și declarat astfel de exerciții validează capacitatea forțelor aliate NATO de a reacționa în situațiile de criză.

gen. Joe JERRARD

„Mulțumesc în primul rând domnului general Petrescu pentru găzduirea acestui eveniment și pentru că au fost gazde grozave pentru toți soldații. De asemenea, mulțumim forțelor poloneze pentru participare, cu adevărat tuturor țărilor care au oferit forțe astăzi pentru acest exercițiu. Astăzi, asistăm la importanța strategică a unei forțe globale de răspuns, pe măsură ce acestea efectuează operațiuni aeriene ca parte a exercițiului. Un răspuns rapid, este cu adevărat un exercițiu multinațional, sisteme de întindere și proceduri între parteneri și aliați pentru a testa mai multe capabilități de domeniu. Obiectivele acestui exercițiu integrează operațiunile armatei, aeriene și terestre cu sprijinul aerian comun și operațiunile speciale împotriva unei forțe inamice opuse clasei mondiale. Aceste demonstrații validează capacitatea Comandamentului European al SUA de a trimite forțe de mare disponibilitate într-o zonă desemnată în timp ce avansează interoperabilitatea aeriană între aliații NATO. Mulțumim aliaților noștri din România pentru găzduirea unor astfel de exerciții vitale și aliaților și partenerilor noștri din toată Europa pentru colaborarea și cooperarea lor continuă. Suntem cu adevărat mai puternici împreună”, a spus generalul Joe Jerrard, locțiitorul comandantului forțelor terestre ale SUA în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.