capuse

De la începutul anului 2013, 18 buzoieni s-au prezentat la medic cu înțepături de căpușă din care 13 doar în ultima săptămână însă nici unul nu a dintre pacienți nu a prezentat suspiciuni de boală Lyme sau febră butunoasă, după cum se arată într-un comunicat emis de Direcția de Sănătatea Publică a județului Buzău.
Căpuşele sunt insecte extrem de periculoase, a căror mușcătură poate transmite diverse boli printre care cele mai cunoscute sunt febra butunoasă sau boala Lyme, care în final poate duce până la paralizie. Specialiștii atrag atenția că nu toate căpușele pot transmite prin mușcătura lor boli specifice ci doar cele care sunt parazitate de diverși agenți patogeni. Autoritățile sanitare atrag atenția buzoienilor care își desfășoară activitatea în zone cu potențial de infestare cu căpușe să poarte haine deschise la culoare cu pantalonii băgați în șosete de culoare deschisă și să evite pe cât posibil încălțămintea decupată sau sandalele. Totodată, specialiștii recomandă ca inspecția corpului să fie făcută temeinic mai ales că paraziții se pot fixa în orice parte a corpului fără a provoca un disconfort. Odată găsite pe corp, căpușele trebuie înlăturate cu o pensetă cu vârful bont iar după înlăturarea pielea se dezinfectează cu alcool și se aplică un antibiotic cu spectru larg.
Pe lângă aceste măsuri responsabilii Direcției de Sănătate Publică atrag atenția și autorităților să adopte, în zonele rezidențiale, măsuri care să nu creeze un mediu favorabil dezvoltării căpușelor prin reducerea zonelor de vegetație înaltă, tunderea gazonului și înlăturarea frunzelor moarte sau a crăcilor și arderea acestora. De asemenea se recomandă folosirea acaricidelor(substanțe chimice ce duc la dispariția căpușelor) sau a tratamentelor cu ultrasunete pentru diminuarea numărului de căpușe în mediul lor natural.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.