13 cicliști belgieni au luat startul, miercuri dimineață, într-o cursă de peste 1000 de kilometri pe șoselele din România cu scopul de a promova necesitatea serviciilor de îngrijire la domiciliu, pentru a strânge fonduri necesare implementării acestor servicii în comunitățile rurale și pentru a promova ciclismul.
Cei 13 cicliști, pensionari, au ales să ia startul de la Buzău, nu înainte de a organiza cu sprijinul Crucii Alb Galbene, o conferință în care au solicitat sprijinul autorităților locale pentru implementarea la nivelul întregii țări a serviciilor de îngrijiri la domiciliu
„Este o acțiune nu doar interesantă, poate că noi ar trebui să rosim un pic că trebuie să vină cineva din Belgia să ne deschidă ochii pentru că, la un moment dat fiecare dintre noi am putea avea nevoie de aceste servicii. Eu mulțumesc celor de la fundație, parteneri cu Fundația Crucea Alb Galbenă care au venit să ne sensibilizeze, oameni de o anumită vârstă care fac acest sport și care au ocazia să vadă și țara cât și problemele cu care se confruntă România. Ei vor parcurge cam 1000 de kilometri până pe data de 21 septembrie când va fi o conferință la nivel național atunci când sper să sensibilizăm autoritățile ca să schimbe legislativ anumite aspecte și oamenii care nu au posibilități materiale să ajungă să beneficieze de aceste îngrijiri. Noi Consiliul Județean am semnat un parteneriat cu partea belgiană și finanțăm activitatea fundației Crucea Alb Galbenă ”, a declarat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.
Aventura cicliștilor belgieni urmează să se încheie pe data de 21 septembrie când va fi organizată o conferință la nivel național unde inițiatorii acțiunii vor înainta autorităților centrale o listă cu pașii care ar trebui urmați pentru implementarea acestor servicii la nivelul întregii țări.
„Vom parcurge cam 100-120 de kilometri pe zi peste munți, chiar și pe Transfăgărășan pentru că pe lângă proiectul de îngrijiri la domiciliu dorim a promova și ciclismul în România pentru că dacă în alte țări se poate face de ce nu s-ar putea și aici”, a declarat unul dintre cicliștii belgieni.
La rândul său directorul executiv al Fundației Crucea Alb Galbenă, Cristina Vasile, spune că se așteaptă ca în urma acțiunii cicliștilor belgieni lucrurile să se schimbe și autoritățile să înțeleagă necesitatea îngrijirilor la domiciliu.
„Ei dau un exemplu de implicare iar pentru noi înseamnă mult că suntem în atenția lor. Ei vin ca să atragă atenția asupra îngrijirii vârstnicilor. Nevoie este mare și noi nu facem față solicitărilor. Din păcate nu există prevenție și la noi ajung când lucrurile sunt deja foarte grave. Sper ca după acest demers al lor să reușim să pătrundem în comunitățile rurale și să fim partener al primăriilor din comunitățile mici și să facem îngrijiri așa cum trebuie”, a declarat Cristina Vasile.