Florina Stoian, şefa IŞJ: "N-am ce le face..."

 

După ce au mai fost salvaţi, anul trecut, de la desfiinaţarea şcolii, cu ajutor de la un fiu al satului, ajuns inspector în Ministerul Educaţiei, părinţii a 13 elevi de la clasele I-IV din Movila Oii, comuna Cilibia, au ajuns din nou în situaţie disperată. Azi dimineaţă, au căutat rezolvare la inspectoarea generală Florina Stoian, dar şefa scolilor spune că nu poate invoca nicio lege împotriva deciziei primăriţei din Cilibia, caz în care singura nădejde stă tot în „relaţia” din minister.

Doar 13 elevi mai învaţă în restul de şcoală rămas în urma descreşterii demografice care a lovit şi satul Movila Oii. De ei, răspunde un singur învăţător, care predă pentru toate clasele primare, după cum îl ţin puterile. Baiul localnicilor e că mutarea copiilor în şcoala din centru nu se potriveşte cu majoritatea etnică de acolo. Azi dimineaţă, din deplasarea la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău, nu s-au ales decât cu ridicări de umeri: „Doamna Holeliu (Floarea Holeliu, primar în Cilibia) are tot sprijinul consiliului local, iar eu nu dispun de niciun suport legal ca să-i ajut pe părinţi”, ne-a declarat Florina Stoian, şefa IŞJ.

Balsam la comasare, comunităţii locale i s-a pus deja la dispoziţie un microbuz pentru transport şcolar. „Cred că sensibilităţile părinţilor nu se justifică până la capăt şi că e în interesul copiilor includerea în clasele potrivite. Impedimentul amestecului etnic e ceva care poate fi depăşit”, a mai spus şefa şcolilor, ca răspuns la cererea părinţilor care se tem că desfiinţarea şcolii va duce şi la dispariţia satului.

Oamenii deplasaţi azi la IŞJ au, ca ultimă soluţie, apelarea la sprijinul lui Traian Şeitan, fiu al satului, inspector de biologie în Ministerul Educaţiei. El i-ar mai fi ajutat şi anul trecut în demersurile de a păstra clasele primare în Movila Oii, după prima tentativă a primăriţei de a muta şcolarii de la I-IV, în Cilibia.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.