Vaccinarea antigripală a fost oprită, în toată țara, pentru şapte-zece zile, din cauza unor suspiciuni privind calitatea vaccinului românesc, Ministerul Sănătăţii cerând Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino o informare privind acest produs. Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut, astăzi, de urgenţă o informare scrisă Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Cantacuzino cu privire la „conformitatea din punct de vedere al imunogenităţii vaccinului gripal sezonier”. „În acest context şi având în vedere evoluţia favorabilă a virozelor respiratorii şi gripei din ultimele săptămâni în România s-a convenit sistarea vaccinării antigripale sezoniere pe o perioadă de 7-10 zile, până la finalizarea tuturor analizelor”, a informat Ministerul Sănătăţii.

La Buzău, Direcția de Sănătate Publică a primit înștiințare de la Ministerul Sănătății că trebuie să oprească vaccinarea antigripală pentru 7 zile, fără să se specifice cauzele ori ce se va întâmpla cu vaccinurile din stoc.

”Ministerul Sănătății ne-a transmis să întrerupem campania de vaccinare pentru cel puțin 7 zile. Nu ni s-au dat explicații, nu au justificat măsura ci doar ne-a fost transmis să sistăm vaccinarea împotriva gripei. Nu ni s-a spus ce să facem cu aceste vaccinuri, nu s-a vorbit de retragerea lor, de neutralizare. Vom vedea ce se va întâmpla după cele 7 zile”, a declarat în această după amiază directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.
La Buzău, până acum, au fost vaccinate împotriva gripei de sezon circa 11 mii de persoane.

Medicul Venera Acsinte a adăugat, în același context, că în județul nostru, se constată anul acesta un vârf al afecțiunilor respiratorii, în raport cu anul 2010 când au fost semnalate mai puține cazuri. Pe de altă parte, din momentul în care s-a început monitorizarea afecțiunilor de sezon, în județul Buzău, un singur caz de gripă confirmat clinic, nu și serologic a fost semnalat. Bolnavul, un adult, a fost tratatat corespunzător, astfel că în câteva zile și-a revenit, fără a apărea nici un fel de complicații.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.