IMG-20151117-WA0000
UPDATE: Inca o retinere in cazul funcționarilor de la Directia Economică a Primăriei Buzău. Este vorba despre Virgil Toșu, şef Serviciu Urmărire, Executare, şi Colectare Creanţe fiscale, Persoane fizice.

UPDATE: Declarație Nicolae Petroșel de la DIICOT Buzău, în urma audierilor și reținerilor funcționarilor din Primăria Buzău:

”In urma efectuării constatării pe marginea documentelor ridicate în urma perchezițiilor realizate pe 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, s-a făcut constatarea parțială pe baza unui număr de 14 agenți economici dintr-un total de 50 suspicionați, precum și a dosarelor privind amenzile contravenționale pentru mai multe persoane fizice, am putut declanșa audierea mai multor functionari publici cu funcții de conducere si executie. Avem chemați la audieri 13 functionari publici, faptele sunt constatate în urma analizei documentelor si vizează mai mulți șefi de servicii, subalterni dar și pe directorul Direcției Economice. Ei au încălcat cu bună știintă atribuțiile de serviciu, s-au constituit într-un grup organizat pe perioada 2010-2015 au efectuat acte contrar atributiilor de serviciu, nu au urmărit, colectat si încasat debitele cu titlu de impozite și taxe pentru mai multe firme controlate de oameni de afaceri, aflate în relații de rudenie cu persoane din conducerea Primăriei Buzău sau apropiați ai acestora. Practic, acesti agenti economici nu au plăti nici un ban vreme de mai bine de 5 ani cu titlu de impozite și nici nu s-a aplicat nici o formă de executare silită a acestora. De asemenea, în sistem au fost operate mai multe modificări care au dus la ștergerea acestor debite. Pentru o serie de agenți economici care aveau debite s-au emis certificate de atestare fiscală în baza cărora s-a câștigat o licitație pentru un traseu de transport în comun la Consiliul Local Buzău. ÎN plus, un număr de 114 amenzi contravenționale ale persoanelor fizice au fost clasate în baza unor mențiuni false în sistemul informatic, mențiuni însemnând hotărâri judecătorești nereale sau transferări ale debitelor in alte localitati de asemenea nereale”.

UPDATE: Cătălin Liviu Boaru este un alt funcționar din Primăria Buzău reținut marți de procurori. El este șef Serviciu Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale în Direcția Economică. De asemenea, a fost reținută Nicoleta Angelica Lung, cei doi primind mandate de reținere pentru 24 de ore. Ambii funcționari vor fi duși în arestul IPJ Buzău, urmând ca, cel mai probabil, miercuri, să fie prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă.
De asemenea, a fost adus la audieri șeful Direcției Economice din cadrul Primăriei Buzău, Ion Gegea. El a fost adus cu mașina Poliției.
Conform anchetatorilor, Gegea ar fi știut ce se petrece în cadrul direcției pe care o conducea.
Pe de altă parte, nu există date conform cărora în afacerea murdară ar fi implicat directorul adjunct, Auraș Avramescu

UPDATE: O funcționară din Primăria Buzău a fost scoasă în jurul orei 14.00 din Biroul DIICOT cu cătușe la mâini. Femeia încătușată va fi dusă în arestul Poliției, unde va sta pentru 24 de ore. După reținere, angajata din Palatul Comunal ar putea fi prezentată instanței cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii DIICOT au extins urmărirea penală faţă de mai mulţi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din Primăria Buzău, după percheziţiile făcute la sediul instituţiei la sfârşitul lui octombrie, ei fiind acuzaţi de constituire de grup infracţional, fraudă informatică şi abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de DIICOT, în urma identificării şi prelucrării documentelor ridicate după percheziţiile făcute în 22 octombrie la sediul Primăriei Buzău, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de mai mulţi funcţionari cu funcţii de conducere şi execuţie din instituţia buzoiană, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice.

Astfel, în perioada 2010 – 2015, în Primăria Buzău s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici ”care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice”.

”S-a reţinut că membrii grupului au introdus în sistemul informatic de taxe şi impozite date nereale, prin care au fost clasate şi anulate nelegal 114 amenzi contravenţionale (parte din ele vizând funcţionari cu atribuţii de conducere la nivelul unor instituţii publice din municipiul Buzău, rude ale acestora, un magistrat, rude ale unor cadre de poliţie). De asemenea s-a reţinut că, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de către doi agenţi economici, nu au urmărit, executat şi încasat creanţele fiscale datorate cu titlu de impozite şi taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzău, precum şi a amenzilor contravenţionale date unor persoane juridice”, arată DIICOT.
Prejudiciul produs bugetului de stat este de 3.135.454, 76 lei, din care 36.595 de lei reprezintă amenzi şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silită.

Marţi, 13 suspecţi în acest caz vor fi duşi la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, pentru audieri.

În 22 octombrie, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au făcut mai multe percheziţii la sediul Primăriei Buzău, la Direcţia Economică, în cadrul unei acţiuni ce vizează săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu.

Şeful DIICOT Buzău, Nicolae Petroşel, spunea că „minim zece” funcţionari ai Primăriei Buzău sunt vizaţi de cercetări, existând suspiciunea că s-au introdus date false privind clasarea unor amenzi şi diminuarea debitelor unor firme, dar prejudiciul nu a fost stabilit deocamdată.

2 COMENTARII

  1. […] În urma definitivării activităţilor de identificare şi prelucrare a documentelor ridicate la percheziţia domiciliară din data de 22.10.2015 efectuată de către procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău la sediul Primăriei municipiului Buzău, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de mai mulţi funcţionari publici, având funcţii de Sursă știre […]

  2. […] În urma definitivării activităţilor de identificare şi prelucrare a documentelor ridicate la percheziţia domiciliară din data de 22.10.2015 efectuată de către procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Buzău la sediul Primăriei municipiului Buzău, în cauză s-a dispus extinderea urmăririi penale faţă de mai mulţi funcţionari publici, având funcţii de conducere …mai multe stiri […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.