capuse
A venit primăvara, a început sezonul căpușelor. În minivacanța de 1 Mai, 14 buzoieni au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Buzău, după ce au fost înțepați de căpușe. Potrivit purtătorului de cuvânt al celei mai mari unități spitalicești buzoiene, Adriana Bratosin, nici una dintre cele 14 victime ale căpușelor nu a necesitat spitalizare.
Pacienții, între care s-au aflat și copii, au primit îngrijiri medicale de specialitate, le-a fost scoasă insecta de sub piele, au primit tratamentul adecvat și indicațiile pe care trebuie să le urmeze pentru a nu avea de suferit din cauza mușcăturii de căpușe, după care au plecat acasă.
Printre cei mușcați de insectele periculoase ce se ascund în iarbă se află atât persoane din Buzău, care și-au petrecut timpul liber în parcurile din Buzău, dar și buzoieni din mediul rural, unele dintre victime provenind din localitatea Cislău.
În acest context, medicii atrag atenţia persoanelor care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie să fie îmbrăcate corespunzător şi să fie atente la animalele care sunt purtătoare de căpuşe.
Potrivit specialiştilor, sezonul de activitate intensă a căpuşelor, în condiţiile climatice din România, este în lunile mai-iunie.
Bacteria transmisă omului prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru exatragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi „erupţie”, caracteristice bolii.
Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.
Specialiştii menţionează că nu toate căpuşele şi nu în toate teritoriile acestea sunt purtătoare ale microrganismelor borrelia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.