Expoziția  „Surprinzătorul Dali” care opere originale ale lui Salvador Dali din Colecția Kesauri din Franța se află, de marți, la Muzeul Județean Buzău. Vernisajul expoziției care va rămâne deschisă până la finele lunii februarie a anului viitor a avut loc, marți, în prezența președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a conducerii Muzeului Județean, a reprezentantului Colecției Kesauri și a câtorva buzoieni dornici să vadă operele marelui pictor.

„ Nu credeam să apuc să văd expuse la Buzău opere ale marelui Salvator Dali. Trebuie să aduc mulțumiri sincere la tot colectivul Muzeului Județean și așa cum spunea domnul director, omenirea întreagă nu trece prin momente faste dar uite că acolo unde se vrea, se poate. Bogăția spirituală este mult mai de preț și cred că arta în general ne face să fim mai buni și avem posibilitatea la noi acasă să avem și noi astfel de evenimente. Vreau să mulțumesc celor care au făcut posibil acest lucru și aș face apel să se popularizeze această expoziție pentru că ar fi mare păcat ca buzoienii să rateze acest eveniment. De asemenea vă asigur că la anul viitor avem pregătite și alte surprize și o mare personalitate a cinematografiei mondiale să o aducem la Buzău”, a spus președintele Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu.

Expoziția „Surprinzătorul Dali” este formată din exponate ale Colecției Kesauri de opere originale realizate de Salvador Dali: litografie, ceramică, lucrări în bronz, argint, aur.

Pentru a-l înțelege pe Dali, trebuie reținut principiul fundamental că era un artist intelectual. Pictura, în primul rând, este cea care ilustrează cel mai bine teoriile și ideile sale. Pentru el era important să reprezinte nu numai ceea ce vedem, ci și ceea ce simțim, gândim, probabil fără a ne da seama.

Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce ochiul vede, întotdeauna există ceva ascuns, dar mult mai important decât simpla imagine vizualizată.

Această enigmă și misterul atrag și determină publicul să reflecteze asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina” decât despre „a vizualiza”.

În prezent, Dali este cel mai proeminent reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda critic-paranoică devine modalitatea sa de gândire și de auto-realizare în artă. „Întreaga mea ambiție în planul picturii este de a materializa în modul cel mai absolutist cu putință precizia imaginilor iraționalismului concret ” (S. Dali). Lui Dali îi plăcea să explice semnificația operei lui, dar … fără să intre prea adânc în detalii … „Dacă vi se pare că e prea simplă, nu ezitați să îmi spuneți, aș fi fericit să o complic un pic …” .

Creativitatea lui Dali, ca orice operă de geniu, este relevantă astăzi, iar cugetarea lui „Cred că acum ne aflăm în Evul Mediu, dar va veni ziua Renașterii” – devine mai actuală în contextul accentuării lipsei de spiritualitate și depersonalizării omului din lumea modernă. Dali scria: „Peste secole, Leonardo da Vinci și cu mine comunicăm unul cu celălalt” –  la fel și noi – ar trebui să comunicăm cu contemporanii noștri, prin intermediul artei lui, care ne face să gândim astfel, să încercăm să creăm o lume mai bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.