16 primării din județul Buzău nu pot beneficia de sume din fondul de rezervă al Guvernului, din cauza datoriilor pe care le au la bugetul de stat ori la alte părți.  Asta înseamnă că din cauza acestor debite, administrațiile locale respective nu pot primi nici un ajutor de la Guvern în cazul în care vreo calamitate naturală provoacă stricăciuni în comună ori se produc alte evenimente cu pagube care ar putea fi acoperite cu bani de la bugetul de stat.

„La această dată, avem 16 unități administrativ teritoriale care nu s-ar încadra la obținerea de fonduri de la bugetul de stat, nici din fondul de rezervă, nici din fondul de intervenție datorită faptului că nu îndeplinesc condițiile prevăzute de Codul Fiscal modificat, adică datoriile la 21 decembrie 2010 nu sunt  mai mici decât cele pe care le aveau la 31 decembrie 2009”, a declarat ieri într-o conferință de presă Prefectul de Buzău, Paul Beganu.

Sursa citată a declarat însă că există posibilitatea ca administrațiile respective să-și plătească datoriile eșalonat. Printre localitățile care în caz de calamități ori alte probleme nu ar primi în acest moment bani de la Guvern se numără inclusiv două orașe, Nehoiu și Pogoanele, restul listei Primăriilor datornice fiind completată de  Brădeanu, Cănești, Calvini, C.A. Rosetti, Cătina, Chilii, Cislău, Costești, Colți, Ghergheasa, Glodeanu Siliștea, Măgura, Merei, Pietroasele, Unguriu și Valea Râmnicului.

Potrivit prefectului Beganu, aceste administrații locale trebuie să se descurce cum pot până în momentul în care își vor plăti datoriile și atunci vor primi undă verde la banii din fondul de rezervă al Executivului: „gradul de colectare ori a fost mai jos, ori a rămas la fel dar cheltuielile au crescut. Toată lumea solicită bani, fie din fondul de intervenție pentru calamități, fie din fondul de rezervă pentru finanțare de proiecte, și atunci au o problemă. Trebuie să se descurce cu ce au sau să își reeșaloneze datoriile.”

Cele mai mari datorii ale primăriilor din județ sunt către firmele  de construcții care au executat lucrări de reabilitare la școli. Pentru că Guvernul nu a mai avut bani pentru a achita toate lucrările începute, administrațiile locale s-au vazut în imposibilitatea de a-și achita obligațiile financiare în multe din cazuri acestea având si conturile blocate.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/03/Paul-BEGANU2.mp3|titles=Paul BEGANU]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.