Alegeri turul 2-6
Anul 2016 este un an animat din punct de vedere politic având în vedere că va veni atât cu alegerile locale cât și cu parlamentare organizate după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie.
În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede ca alegerea primarilor să se facă dintr-un singur tur de scrutin cum s-a întâmplat şi în 2012 însă marea noutate este aceea că președinții de Consilii Județene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, ci vor fi aleşi din rândul aleșilor judeţeni, prin votul majorităţii consilierilor
Noul sistem electoral, ca și cel vechi de altfel, avantajează la Buzău, Partidul Social Democrat al cărui electorat disciplinat a dovedit la fiecare moment electoral că poate și chiar face diferența. Faptul că edilului în funcție, Constantin Boșcodeală are o serie de probleme în justiție și ar putea să nu mai prindă cursa pentru un nou mandat în fruntea orașului nu este câtuși de puțin o carte câștigătoare pe care să mizeze opoziția liberală. Aceasta nu reușește de luni bune să își armonizeze relațiile până la nivel de membri de partid existând și în prezent numeroase dispute între vechii liberali și foștii democrat-liberali. În această situație, este greu de crezut că, în timpul destul de scurt rămas până la scrutinul electoral local, liberalii vor reuși să găsească un candidat viabil care să întoarcă efectiv preferințele electoratului buzoian pentru candidatul social-democrat indiferent ce nume va purta acesta.
Rezultatul alegerilor locale va deschide calea negocierilor pentru formarea unor alianţe fie și numai pentru stabilirea şefului Consiliului Județean dar este greu de crezut că aceste alianțe formate la nivelul miniparlamentului județean ar putea avea la Buzău o viață mai lungă și s-ar putea ajunge la o colaborare chiar și pentru alegerile parlamentare.
În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, din toamna acestui an, legislaţia prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Această norma de reprezentare va lăsa Buzăul fără un număr consistent de posturi de parlamentar comparativ cu anul 2012. Strict matematic, dată fiind scăderea populației la nivelul județului, Buzăul va avea dreptul la cel mult 6 deputați și la 2-3 senatori față de 9 deputați și 4 senatori câți au fost aleși în 2012. Astfel, întreg legislativul ar urma să numere 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi la ultimele alegeri parlamentare.
O altă noutate constă în introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerea reprezentanților diasporei în Parlament urmând ca românii din afara țării să desemneze prin votul lor 4 deputați și 2 senatori.

1 COMENTARIU

  1. […] Anul 2016 este un an animat din punct de vedere politic având în vedere că va veni atât cu alegerile locale cât și cu parlamentare organizate după noi reguli, în urma modificării legislaţiei electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie. În privinţa alegerilor locale, noua legislaţie prevede ca alegerea primarilor să se facă dintr-un singur tur de scrutin cum s-a întâmplat şi în 2012 însă marea noutate este aceea că președinții de Consilii Județene nu vor mai fi Sursă știre […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.