Trei bebeluşi din Buzău au avut de suferit de pe urma vaccinului împotriva tuberculozei pe care l-au primit imediat după naştere. Serul care le-a creat probleme celor trei bebeluşi este din cel importat din Danemarca, intens contestat de părinţi şi pe care autorităţile din Ministerul Sănătăţii l-au interzis pentru moment.
Vaccinarea cu BCG a celor trei bebeluşi s-a realizat la finele anului trecut, dintr-un stoc de seruri importante din Danemarca. Copiii au fost vaccinaţi în octombrie şi decembrie 2011 iar în ceva timp au început să aibă probleme de sănătate. În cazul unui bebeluş, părinţii au descoperit un ganglion axilar inflamat de mărimea unei nuci. În cazul celorlalţi micuţi, simptomele au fost similare şi i-au alertat pe medici, dar mai ales pe părinţi.
Dacă în cazul a doi bebeluși, afecțiunea cu care au fost diagnosticați, urmare a administrării vaccinul anti-TBC, a fost nevoie doar de tratament medicamentos la domiciliu, în cazul celui de-al treilea bebeluș s-a impus spitalizarea. Copilul a ajuns în cele din urmă la un spital din Capitală.
Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, toți cei trei copii ar fi bine în acest moment însă ei trebuie să fie supuși unor controale periodice, o vreme.
Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului Buzău, într-o ultimă tranşă 6600 de doze de vaccin împotiva tuberculozei importat din Danemarca însă doar 1026 de copii au primit serul suspect. Între timp, din cauza reacţiilor adverse apărute la bebeluşi din toată ţara, Ministerul Sănătăţii a sistat temporar campania naţională de imunizare a bebeluşilor.
Aceste reacţii adverse apărute la 115 din cei 200.000 de bebeluşi care au fost imunizaţi cu vaccinul antituberculoză pe care România l-a importat din Danemarca i-au pus pe jar şi pe oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mai mulţi specialişti ai organizaţiei vor veni în aceste zile la Bucureşti să analizeze situaţia şi să-i consulte pe micuţii cu reacţii adverse. Dintre aceştia, 10 copii au suferit o intervenţie chirurgicală de extirpare a ganglionilor axiali, care s-au inflamat după imunizare.
Toate acestea reacţii la vaccinarea obligatorie a bebeluşilor au apărut după ce Institutul Cantacuzino şi-a sistat producţia iar ţara noastră a fost nevoită să aducă vaccinuri din străinătate.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.