doliu national
Guvernul a adoptat sâmbătă o hotărâre prin care sunt declarate 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie zile de doliu național. Este pentru prima oară în ultimii 15 ani când în România sunt decretate trei zile naționale de doliu național.
În zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) Drapelul României. În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.
Ultima dată când în România a fost doliu național a fost în 26 iunie 2013, după accidentul din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 români.

La 18 aprilie 2010 a fost doliu național în România în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, în care și-a pierdut viața președintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, soția sa și alți 94 de oficiali polonezi.

La 3 august 2007 a fost doliu național în România, cu ocazia funeraliilor Patriarhului Teoctist.

Și la moartea Papei Ioan Paul al II-lea, la 8 aprilie 2005, a fost decretat doliu național în România.

La 14 martie 2004, Guvernul a decretat zi de doliu național pe teritoriul Romaniei în memoria victimelor atentatului de la Madrid din 11 martie, în care și-au pierdut viața și cetățeni români, și în semn de solidaritate cu poporul spaniol.

La 14 septembrie 2001 a fost zi de doliu național, după atentatele din SUA din 11 septembrie 2001.

2 COMENTARII

  1. […] Guvernul a adoptat sâmbătă o hotărâre prin care sunt declarate 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie zile de doliu național. Este pentru prima oară în ultimii 15 ani când în România sunt decretate trei zile naționale de doliu național. În zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate – n. red) Drapelul României. În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio …mai multe stiri […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.