Aglomeraeie Catedrala
imagine de arhivă
Ieri, în primă zi de doliu decretată în bisericile și mănăstirile din județ, sute de oameni s-au perindat pe la căpătâiul Arhiepiscopului Buzăului șiVrancei, Epifanie Norocel pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a condus timp de 30 de ani bisericile de pe raza județelor Buzău și Vrancea. Oameni care l-au cunoscut sau pur și simplu curioși au venit și au aprins o lumânare s-au au lăsat o floare în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău acolo unde Epifanie Norocel își va găsi de mâine odihna veșnică.
Astăzi, periplul va continua iar pe la căpătâiul celui mutat în ceruri vor trece cel mai probabil și oficialități din județele Buzău și Vrancea. De departe însă cea mai aglomerată zi va fi joi atunci când sunt programate funeraliile celui care a fost Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel. Nu mai puțin de 800 de preoți în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cel care va oficia și slujba prohodirii sunt așteptați la Buzău. În aceste condiții miile de credincioși din cele două județe ce se preconizează că vor asista la înmormântarea înaltului prelat nu vor avea acces în incinta catedralei din pricina spațiului insuficient. Ei vor putea urmări însă tot ceea ce se întâplă prin intermediul unui ecran uriaș și al difuzoarelor ce vor fi montate în curtea catedralei. Oamenii legii au inspectat deja zona și au stabilit un plan de acțiune. Sute de jandarmi, polițiști și polițiști locali vor fi mobilizați pentru a ține piept mulțimii iar circulația pe strada Chiristigii va fi probabil oprită pe durata manifestărilor religioase.
Epifanie Norocel va fi înmormântat joi dimineață în interiorul Catedralei Arhiepiscopale din Buzău în mormântul pe care chiar el și l-a amenajat în anul 2009 odată cu inagurarea edificiului. Slujba va fi una specială făcută după rânduiala înmormântării unui monah și va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL împreună cu Ierarhi ai Sfântului Sinod.
„Va fi o slujbă specifică înmormântării unui monah, mai simplă ca intensitate, la fel cum se face pentru orice monah care i-a făgăduit lui Dumnezeu că toată viața i-o dăruiește Lui. Se va oficia slujba prohodirii oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhi ai Sfântului Sinod, cu preoți și cu toți credincioșii. După slujbă se vor tine cuvântările și se va ocoli prin partea de sud catedrala iar trupul său va fi așezat în mormântul pe care și l-a pregătit din viață și suntem impresionați că a cerut ca sub sicriu să fie așezat pământ reavăn”, a declarat Înalt Preasfințitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Atribuțiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care – până la alegerea noului Ierarh titular al Eparhiei Buzăului şi Vrancei – va fi Locţiitor de Arhiepiscop, aşa cum prevede Statutul Bisericii Ortodoxe Române.
„Arhipăstorul Buzăului și Vrancei, până la alegerea canonică în Sfântul Sinod este chiar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a dorit să arate astfel înalta prețuire pentru Arhiepiscopul Epifanie și pentru lucrarea sa”, a precizat Înalt Preasfințitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.