A fost semnat contractul de finanțare! Biblioteca Județeană, consolidată, restaurată și dotată cu bani europeni.

0
374

Consiliul Județean Buzău a semnat, luni, contractul de finanțare din fonduri europene pentru proiectul „Consolidare, restaurare și dotare Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu Buzău”. Proiectul, finanțat prin Programul operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5, Prioritatea de Investiții 5.1 privind Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului național și cultural are o valoare totală de 18.467.853,04 lei din care peste 16,5 milioane de lei sunt bani proveniți din fonduri europene și guvernamentale contribuția Consiliului Județean fiind mai mică de 2 milioane de lei.
Perioada de implementare a proiectului este de 40 de luni iar odată cu semnarea contractului de finanțare se vor demara procedurile de achiziție pentru executarea lucrărilor la finalul cărora clădirea Bibliotecii Județene va fi complet reabilitată și dotată.
„Era firesc ca această clădire, monument istoric, să fie reabilitată fiind o clădire foarte veche și reprezentativă pentru județul Buzău. Va fi probabil și un disconfort pentru că pe perioada lucrărilor va trebui să găsim o soluție ca activitatea acestei instituții să se desfășoare în alte locații. Vom găși spațiile necesare în clădirile Consiliului Județean, la Muzeu, mai avem o clădire pe Bălcescu și dacă mai este nevoie vom mai găsi și alte spații adecvate. Dacă nu am fi luat această hotărâre să facem acest proiect se risca ca într-o perioadă mai mult sau mai puțin îndepărtată această clădire să aibă soarta fostului Spital Brătianu” a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.
La rândul său, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Est, Luminița Mihailov a apreciat munca depusă de Consiliul Județean prin echipele responsabile de implementarea proiectelor cu fonduri europene apreciind că instituția de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu a accesat cam tot ce se putea accesa din Programul Operațional Regional.
„Doresc să mulțumesc domnului președinte și echipei pentru implicare pentru că aceste proiecte s-au finanțat în baza unei competiții de proiecte și din această cauză vă spun că sunt proiecte la care s-a muncit foarte, foarte mult. Consiliul Județean este unul din principalii finanțatori ai investițiilor publice și va mai avea și alte proiecte pentru care va primi finanțare având în vedere că toate axele ce se puteau accesa de către Consiliul Județean Buzău au fost accesate. Există un buget foarte bun care va putea fi modificat în urma licitației dar, spre deosebire de contractele de până acum, ceea ce se va economisi se va putea cheltui tot in scopul proiectului făcându-se un adițional . Deci banii vor rămâne aici și nu se vor mai întoarce la bugetul Uniunii”, a declarat Luminița Mihailov, director Agenția de Dezvoltare Regională Sud Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.