Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu împreună cu  președintele Comunității autonome La Rioja, José Ignacio Ceniceros Gonzales, au semnat, miercuri, un acord între cele două comunități, acord care își propune să încurajeze relațiile inter-regionale și cooperarea transfrontalieră.

Spaniolii au fost promotorii acestui acord având în vedere că în provincia respectivă trăiește o importantă comunitate de români. Ideea acordului a venit după ce în iarnă, de Ziua Națională a României o delegație a Consiliului Județean Buzău a vizitat provincia spaniolă la invitația Consulatului Român la Bilbao.

”Acesta este un act istoric, o oportunitate pentru Județul Buzău de a dezvolta colaborarea cu o țară din Uniunea Europeană și de a promova schimbul de bune practici între cele două administrații locale. Având în vedere că Județul Buzău și Comunitatea Autonomă din La Rioja sunt regiuni cu potențial viticol însemnat, acest Acord de colaborare reprezintă un sprijin acordat întreprinderilor mici și mijlocii din ambele zone. De asemenea, ne propunem să realizăm proiecte comune în domeniul cultural, educațional, turistic și social.” a declarat Petre Emanoil Neagu, Președintele Consiliului Județean Buzău.

”Semnarea acestui Acord de colaborare reprezintă un pas important pentru Comunitatea Autonomă din La Rioja, unde, în prezent, locuiesc aproximativ 12.000 de români, care sunt foarte bine integrați din punct de vedere social, educativ și economic. Acest pas reprezintă o colaborare strategică, care are ca scop identificarea unor noi proiecte în beneficiul ambelor părți.”, a declarat José Ignacio Ceniceros Gonzales, Președintele Comunității Autonome din La Rioja.

Obiectivele acordului includ promovarea participării comune la proiecte și programe cofinanțate de Uniunea Europeană în domenii precum agricultura, mediul, tineretul sau educația dar și cooperarea economică dintre cele două regiuni prin  furnizarea de informații și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii ca motor de dezvoltare economică, precum și organizarea de misiuni corporative sau instituționale cu scopul de a promova schimburile în diverse domenii.

În baza Acordului de colaborare, se va înființa o comisie de coordonare și de urmărire, alcătuită din patru membri, doi numiți de Consiliul Județean Buzău și doi de Guvernul Comunității Autonome din La Rioja. Această comisie va prezenta, spre examinare, propunerile emise de oricare dintre cei doi semnatari și va prezenta un raport anual.

Acordul semnat de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu este avizat de Ministerul de Externe și a fost semnat în prezența Ambasadorului României în Spania,  Gabriela Dancău și consulul general al României la Bilbao, Marian Popescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.