Autoritatea Națională de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice a demarat verificările la ”Drumul Vinului”, după ce o serie de nereguli au fost consemnate în modul de organizare a licitațiilor în urma cărora a fost realizat tronsonul menționat.

Echipa de audit a ajuns la Consiliul Județean, în această dimineaţă, inspectorii luând la control toate actele în baza cărora s-au organizat licitațiile de către administrația județeană, licitații în urma cărora s-a derulat proiectul ”Drumul Vinului”, beneficiar al unei finanțări de aproape o mie de miliarde de lei vechi.

Vestea că inspectori de la București au descins la Buzău, la Consiliul Județean, a fost confirmată de președintele Victor Mocanu, care a adăugat că problema pentru care proiectul de la Buzău a fost menţionat în raportul Comisiei Europene se referă la o licitaţie pentru desemnarea unei firme care a asigurat auditul proiectului. Serviciile de audit au valorat 700 de milioane de lei vechi, iar firma care a câştigat contractul a venit cu o ofertă de preţ mai mare decât o alta participantă.

”Am primit informația de la Ministerul Dezvoltării că s-a tradus raportul de la Comunitatea Europeană și Buzăul ar fi nominalizat cu o greșeală minoră privind licitația la adjudecarea auditului de proiect. Noi am acordat câștigătorul acestei licitații unei firme care nu a avut prețul cel mai mic. Noi am motivat, atunci, că  acea firmă avea hibe în ofertă, firma a contestat, noi am câștigat, firma a înțeles și s-a retras. În baza acestei probleme pe care au reținut-o auditorii comunității europene ar propune Ministerului Dezvoltării să retraga suma de 28 de milioane de lei vechi, o chestiune minoră, dar noi nu o lăsăm așa, noi spunem că avem dreptate, nu dorim ca acești bani să se retragă”, a declarat astăzi președintele CJ
Buzău, Victor Mocanu.

Reamintim, recent, Comisia Europeană a transmis raportul preliminar întocmit în urma verificărilor pe care le-a făcut la Buzău, la Drumul Vinului, şi în alte trei judeţe, la proiecte similare. Concluziile nu sunt favorabile şi indică deficienţe în sistemul de achiziţii publice aşa cum ar fi utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii pentru constructori, folosirea nejustificată a unor proceduri accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare, nereguli care au atras după sine o serie de consecinţe. În primul rând, finanţările pentru proiectele din cadrul POR, AXA 2, program derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin care s-au finanţat şi lucrările de la Buzău, vor fi suspendate timp de două luni. În iulie şi august se vor face verificări la toate proiectele care au intrat la finanţare pe acest program. Controalele se vor relua şi la Drumul Vinului de la Buzău şi se vorbeşte chiar şi despre posibila retragere a finanţării în procente cuprinse între 2% şi 100%.

Referitor la acest subiect, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a declarat recent: „Trebuie să spunem că se vorbea de ceva timp despre acest subiect, ştiam ce se va ajunge aici, am avut discuţii cu oficialii Comisiei Europene. Noi ştiam că se va ajunge la această suspendare a plăţilor. Vestea bună este că vor fi suspendate timp de două luni, noi ne aşteptam la şase luni. Vestea rea este că există nereguli constatate în contractarea lucrărilor de construire de drumuri…Cei care au semnat contractele şi sunt beneficiari sunt consiliile judeţene care au fost controlate de oficialii Comisiei Europene care au găsit nereguli la procedurile de achiziţii.”

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.