Familia unui buzoian operat de cancer la colon la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău acuză doi medici de malpraxis după pacientul ar fi eliminat, după 6 luni de la intervenția chirurgicală, o compresă uitată de medici la operație în colon.
Ștefan Rădulescu de 71 de ani a fost operat în luna decembrie a anului trecut la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău de o afecţiune gravă a colonului. Timp de 6 luni bărbatul a trecut prin numeroase internări, dat fiind că starea sa de sănătate nu era deloc bună. „Simţea dureri de burtă foarte mari, mânca foarte puţin se umfla şi la oricine mergeam îmi spunea că asta e boala. A făcut tot felul de analize dar nu ştiau de ce se simte aşa” spune soţia bărbatului.


Vineri noapte soţia bărbatului a chemat salvarea când a observat că bărbatului îi iese din stomac o bucată de material textil. Medicii de pe ambulanţă i-au recomandat bărbatului să meargă la spital, soția i-a tăiat fașa și au mers la UPU pentru investigații.
„I-am dat ceaiuri crezând că e constipat, iar vineri spre sâmbătă a ieşit bandajul acela sub forma unui sul lung de aproximativ 40 de centimetri. Asistentul de pe salvare mi-a zis că nu a mai pomenit aşa ceva. I-am tăiat aia ca să îi pot pune punga şi am plecat la spital. După ce a fost curăţat, doctorul mi-a spus că pot să îl iau acasă iar în foaie nu a scris nimic. Cred că a făcut asta ca să îşi acopere colegul” a mai spus soţia bărbatului.

Medicul de garda, Valentin Mănică a explicat marți că l-a îngrijit pe pacient care prezenta un blocaj la nivelul stomei dar că nu a scris în foaia de observație ce a găsit acolo.
„S-a prezentat pacientul cu un blocaj la nivelul stomei, am acționat pentru îndepărtarea dopului, am eliminat fecalomul pe care l-am aruncat. Nu prezenta alte complicații așa ca de comun acord cu familia am convenit să meargă acasă. Nu pot ști din ce era format acel dop. Da poate a fost o greșeală că nu am scris nimic în foaia de observație”, a declarant medicul Valentin Mănică.
La rândul său Cătălin Bostan, medicul care l-a operat pe Ștefan Rădulescu spune că sub nici o formă nu ar fi avut cum să ajungă în colonel pacientului o compresă: „În timpul operației nu ar fi avut cum să ajungă acolo o compresă. Intervenția chirurgicală se face cu colonel închis și așa ceva nu avea cum să se întâmple.”
Și directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Buzău, medicul Dragoș Porumb spune că din punctul său de vedere acuzațiile care se aduc medicilor sunt nefondate.
„Noi ca și conducere ne-am autosesizat și am deschis o anchetă internă. Pacientul susține că a sustras acasă un tifon după o perioadă de 6 luni. Dacă un pacient ar fi avut așa ceva în corp cu siguranță făcea diverse complicații mai ales că se afla sub tratament chimioterapic și avea o imunitate foarte scăzută. Nu am o explicație pentru cum a ajuns tifonul acela în corp dar pare din altă parte. Noi vom continua ancheta să dăm o rezoluție oficială însă în acest moment medicii nu au nici o culpă exceptând aceea că nu a consemnat în foaia de observație. Un bandaj dacă ar fi putut fi uitat undeva atunci el era uitat în stomac și nicidecum în colon ” a spus medicul Dragoș Porumb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.