Deschiderea Târgului Drăgaica este așteptată cu sufletul la gură de conducerea și angajații unei societăți din subordinea Primăriei care vor încasa bani grei pentru 13 zile de tăiat bilete la târg. Facem referire la oamenii din societatea Piețe, Târguri și Oboare care pentru mai puțin de două săptămâni, de stat degeaba practic, pentru că nu fac altceva decât să taie bilete la intrare, vor primi peste jumătate de miliard de lei vechi. Practic, pentru societatea mai sus menționată, târgul Drăgaica este un prilej de a face bani frumoși, fără prea multă bătaie de cap. Anul trecut, societatea a primit de la Primărie 560 de milioane de lei vechi pentru 13 zile de târg, în care cei 25 de angajați mobilizați au încasat taxa de intrare, au controlat accesul auto în incinta târgului și au supravegheat grupurile  sanitare. Teoretic, banii încasati de la Primărie ar fi trebuit să acopere doar plata angajaților societății pentru zilele în care aceștia s-au aflat în incinta Drăgăicii, toate celelalte costuri legate de curățenie, cheltuieli de apă-canal, curent electric și chiar apa minerală necesară oamenilor fiind decontate separat de municipalitate.

Anul acesta, conducerea de la Piețe, Târguri și Oboare a întins și mai mult coarda, sperând la un profit rapid din bani publici pentru cele 13 zile de Drăgaica. Conform unui documet înregistrat de Primăria Buzău, la data de 18 mai, societatea Piețe, Tîrguri și Oboare solicită Primăriei Buzău 672 de milioane de lei vechi fără TVA, pentru a se ocupa de administrarea Drăgăicii, fără a pune la socoteală cheltuielile cu paza, curățenia sau curentul consumat  pe toată durată târgului. Sunt bani mulți, iar suma nejustificat de mare solicitată de directorul Cornel Diaconiță a atras responsabililor cu organizarea târgului  buzoian.

Viceprimarul orașului, Fănică Bârlă, spune că într-adevăr, conducerea de la Piețe, Târguri și Oboare a solicitat această sumă, însă, în urma mai multor discuții, bugetul care va fi alocat celor care se vor ocupa cu tăiatul biletelor la intrare a fost diminuat.

”Într-adevăr, am solicitat mai multe oferte societăților din subordinea Primăriei, pentru că cineva trebuie să se ocupe de administrarea Drăgăcii. Am primit oferte atât de la societatea Piețe, Târguri și Oboare  cât și de la Urbis Serv dar, până la urmă, de administrare se va ocupa aceeași societate ca și în ultimii ani. Prețul pe care Primăria îl va plăti va fi de 500 de milioane de lei vechi, plus TVA la care se vor adăuga celelalte cheltuieli conexe dar nu va fi nicidecum  suma de 672 de milioane”, ne-a declarat viceprimarul, Fănică Bîrlă.

Chiar și așa, suma alocată de Primărie, din bani publici, societății Piețe, Târguri și Oboare este destul de mare, în condițiile în care lucrările de amenajare a târgului Drăgaica sunt realizate de cu totul și cu totul altă firmă contractată de Primărie iar pentru aceasta, municipalitatea a alocat 800 de milioane de lei vechi. Un calcul simplu, după înlăturarea cotei de profit a societății și a dărilor către stat, arată că  un angajat de la Piețe, Târguri și Oboare care va lucra în Drăgaică luna viitoare, va primi pe zi, pentru tăiat bilete la intrare, aproape 1 milion de lei vechi. Dacă Drăgaica ar ține o lună iar valoarea ar fi păstrată, un astfel de angajat ar încasa aproape 25 de milioane de lei vechi pe lună.

Cu toate acestea, directorul societății Piețe, Târguri și Oboare, Cornel Diaconiță  este de părere că administrarea pe bază de contract a Drăgăicii nu este o afacere pentru societatea pe care o conduce. Mai mult, Diaconiță susține că banii proveniți din biletele tăiate la intrarea în târg ar trebui să meargă în conturile societății pe care o conduce și nu în bugetul Primăriei.

”Eu mă ocup de partea de intrare și tot ceea ce înseamna WC-ul și tichetele. Asta înseamnă 50.000 de lei la care se adaugă serviciile, apa, curentul și RER-ul. Mie, în suma asta, îmi lucrează toți oamenii în două schimburi. Să nu înțelegem greșit, chiria pe toate spațiile intră în bugetul Primăriei și în mod normal nu ar trebui ca eu să mă ocup de intrare. În mod normal, tot ceea ce înseamnă intrare ar trebui să ajungă în bugetul Piețe, Târguri și Oboare pentru că noi, chiar dacă suntem o societate a Primăriei, plătim aceleași dări ca orice alt SRL către bugetul local”, este de părere, directorul Piețe, Târguri și Oboare, Cornel Diaconiță.

Târgul Drăgaica se va deschide anul acesta pe 11 iunie și își va închide porțile pe data 24 iunie, prețul unui bilet fiind de 20 de mii de lei vechi, cu excepția elevilor, studenților, militarilor, veteranilor și văduvelor de război.

Ciprian STERIAN

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/05/Cornel-DIACONITA.mp3|titles=Cornel DIACONITA]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.