Carmen Ichim, comisar-şef Garda de Mediu

 

Autorităţile de mediu din Buzău, aşteaptă, în perioada următoare, să afle dacă vor beneficia de o păsuire din partea Comisiei Europene sau vor suporta sancţiuni pentru neîndeplinirea obiectivelor pe care şi le-au asumat pentru reducerea poluării aerului. La Buzău, ca, de altfel, în alte 32 de judeţe ale ţării, sunt înregistrate depăşiri ale poluanţilor.

Problema specifică Buzăului este aceea că în zona oraşelor Buzău şi Râmnicu Sărat şi a comunelor Vadu Paşii, Topliceni, Grebănu şi Valea Râmnicului, nivelul pulberilor în suspensie este peste limitele maxime admise. Anul trecut, de pildă, în perioada ianuarie-martie, la nivelul oraşului Buzău, au fost înregistrate 32 de depăşiri ale acestui indicator. Autorităţile de mediu s-au angajat, cu un plan de măsuri bine pus la punct, să reducă nivelul PM 10. Programul de gestionare a calităţii aerului, aplicabil în perioada 2010-2014, prevede crearea de noi spaţii verzi, curăţarea străzilor cu utilaje şi apă pentru ca particulele de praf să nu se mai ridice în aer, finalizarea centurii de ocolire a oraşului, folosirea surselor de încălzire nepoluante, protejarea şantierelor cu perdele de apă, extinderea reţelelor de gaze.

Din păcate, multe dintre obiective nu au putut fi atinse pentru că implică costuri foarte mari. În primăvara acestui an, Comisia Europeană a notificat Bucureştiul cu privire la declanşarea procedurii de infrigement.

„S-a declanşat procedura de infrigement. Prima parte a constat în notificarea noastră, a autorităţilor, pe calitatea aerului, pe mai multe judeţe, din cauza faptului că există depăşiri la un poluant, PM 10 (pulberi în suspensie). Buzăul este şi el inclus în această procedură” ne-a declarat Carmen Ichim, comisar-şef al Gărzii de Mediu Buzău.

Ca răspuns, autorităţile au transmis în aprilie, un nou plan care prevede prelungirea termenelor cu circa un an şi jumătate. Răspunsul CE este aşteptat în iulie cînd vom afla dacă li se va da un nou răgaz autorităţilor sau vor fi impuse sancţiuni de ordin financiar.

[audio:http://www.observatorulbuzoian.ro/wp-content/uploads/2011/06/ichim.mp3|titles=ichim]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.