Medicii epidemiologi din județul Buzău sunt în alertă după ce în doar câteva săptămâni s-au înregistrat zeci de cazuri de rujeolă.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică Buzău, în acest moment se înregistrează un numar 51 de suspiciuni, dintre care 44 cazuri sunt confirmate în timp ce 7 probe recoltate sunt încă în lucru. Bolnavii sunt în principal copii iar formele de boală sunt ușoare și medii.
Cele mai multe îmbolnăviri se înregistrează în localitatea Râmnicelu unde, din cele 36 de cazuri semnalate sunt confirmate 29. Este vorba despre 23 de copii și 6 adulți în timp ce 7 cazuri sunt înca neconfirmate, fiind în lucru, în laborator.
Conform DSP, în acest moment în Spitalul Municipal Ramnicu Sărat se află internați 3 copii cu vârste de 8 luni, 4 ani și 6 ani cu forme ușoare de boală iar în Spitalul Județean de Urgență Buzău se află internat un copil de 10 luni suspect de rujeolă.
Conform conducerii DSP Buzău, urmare a acestor cazuri s-au luat o serie de măsuri astfel încât să se evite pe cât posibil apariția de noi îmbolnăviri. Până la această dată au fost vaccinate 57 de persoane considerate contacți ai cazurilor înregistrate. Aproximativ 50% din contacții cazurilor aveau antecedente vaccinale corecte și nu se mai puteau aplica alte imunizări.
De asemenea, s-a reinstruit personalul din unitățile medicale aflate în zonele în care au apărut cazurile de rujeolă, în privința depistării active a cazurilor de rujeolă, precum și a verificării antecedentelor vaccinale a tuturor copiilor aflați în teritoriu și s-a asigurat materialul biologic (vaccinul ROR) pentru a putea acționa imediat în cazul unor noi îmbolnăviri. În școli și grădinițe, zilnic se va efectua triaj epidemiologic, astfel încât cei bolnavi să fie trimiși rapid la domiciliu unde să rămână izolați până la vindecare. Mai mult, medicii epidemiologi au discutat cu elevii dar și cu cadrele didactice asupra riscurilor de îmbolnăvire cu rujeolă a femeii gravide, într-o astfel de situație contractarea bolii putând genera complicații majore fătului. În plus, conducerea DSP Buzău a cerut respectarea cerințelor igienico-sanitare de muncă și viață în unitățile de învățământ, cu accent deosebit asupra aerisirii claselor între cele 2 schimburi de elevi precum și în pauzele mari.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.