Astăzi, la Consiliul Județean Buzău a fost lansat oficial proiectul care vizează reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Centrului de zi pentru copii cu dizabilităţi „Dumbrava minunată” Buzău. Noul centru, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 care urmează a fi dat în folosință în luna aprilie 2012, va deservi  70 de copii cu dizabilități care în momentul de față sunt nevoiți să meargă în alte județe pentru a putea beneficia de terapie specifică, în lipsa unei unități specializate pe astfel de servicii.

” Era nevoie în primul rând pentru că un astfel de centru nu exista. Nicăieri nu se puteau oferi terapii adecvate pentru copii cu tulburări de spectru autist dar și celorlalți copii cu deficiențe asociate. Pentru astfel de cazuri, părinți erau nevoți să se deplaseze la Focșani sau București sau să apeleze la terapeuți particulari, și de cele mai multe ori, costurile nu puteau fi suportate de familie iar recuperarea era întreruptă”, a declarat, astăzi, directorul DPDC Buzău, Claudia Roșioru.

Serviciile oferite de noul centru vor fi la standarde europene iar acest lucru se va datora atât dotărilor materiale cât și specialiștilor care vor lucra în noua instituție.

” Centrul va arăta minunat, pentru că toate dotările și toate amenajările vor fi după standarde europene, atât ca bază materială cât și ca resurse umane. Vor fi cinci psihologi, 2 logopezi, 2 kinetoterapeuți, educatori și pedagogi de recuperare și va fi un centru multifuncțional care va asigura asistența pentru cel putin 70 de copii. Va exista și o școală a părinților unde aceștia vor fi ajutați să dobândească deprinderile necesare adaptate individual, pentru a continua în familie recuperarea. La acest moment, există la Buzău peste 270 de copii și din 2008 până acum numărul acestora s-a dublat”, a declarat directorul DPDC Buzău, Claudia Roșioru.

Deși noul centru destinat bolnavilor de autism este tot mai aproape de a fi realizat, părinții copiilor cu astfel de afecțiuni sunt descumpăniți și spun că nu mai cred nimic până când unitatea nu va fi ridicată și nu-și va deschide porțile.

”Eu nu mai cred în acest proiect. Este de mult vorba să se facă un astfel de centru la Buzău. Noi am făcut naveta în Focșani, băiețelul meu deja are 6 ani și până se va realiza proiectul o sa trebuiască să îl integrăm la școală. Petru ceilalți e foarte bine dar să dea Dumnezeu să îl vedem terminat. Pentru noi a fost greu să faci naveta pe tren, iarnă, vară, vânt,  nu a contat, importantă a fost sănătatea copilului, mai avem un copil pe care l-am neglijat și l-am pus pe planul doi pentru că terapia trebuia făcută la timp, astfel încât să putem recupera, să îl putem integra cât de cât să nu depindă de alții,” a declarat, astăzi, la inaugurarea proiectului ”Dumbrava minunată”, Daniela Pârțag, mama unui copil autist.

Ciprian STERIAN

2 COMENTARII

  1. Eu ma gandesc…De unde atat de multi bani pt terapie? sunt 70 de copilasi si ABA presupune 8 ore de lucru INDIVIDUAL pe zi pentru recuperare. Oare personalul din acest centru are experinta necesara pentru lucrul cu acesti copilasi, are cursuri de formare sau sunt psihologi care suna pe la familiile parintilor copiilor cu autism , care au lucrat ABA si care au programe deja facute de alti terapeuti si incearca sa le foloseasca la toti? Trebuie UN PROGRAM PT FIECARE COPIL, iar programul trebuie adaptat in fiecare LUNA. Terapia cu 8 ore pe zi dureaza 3-4 ani…de unde fonduri…de unde resurse, de unde personal care sa lucreze lunar pt fiecare copil in parte si sa elaboreze un program competent nu un copy/paste? Sa speram ca nu se va intampla asa si de acesti copilasi se vor ocupa oameni competenti.

  2. specialistii sunt oameni care deja lucreaza in directia, care vor face un curs, insuficient zic eu pentru a se ocupa de acsti copii si omanei care poate nu au pasiune pentru asa ceva, dar care au fost intrebati „vreti sa mergeti acolo” si pentru ca salariile sunt mai mari, au raspuns „daaaaa”. nici macar nu s-a facut un anunt oficial de angajare a unor specialisti..au cheltuit banii pe formari cu oamenii care poate nu au placerea sa invete si sa-i invete pe acesti copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.