Președintele Traian Băsescu a readus, astăzi, în discuție subiectul privind reorganizarea administrativă a țării, șeful statului invocând faptul că în actuala formulă, nu poate fi stimulată dezvoltarea, pentru că deciziile se iau pe suprafețe mult prea mici. Chiar dacă a spus că actuala organizare administrativă este foarte susţinută de populaţie, președintele a adăugat că este greu să te duci într-un oraş reşedinţă de judeţ şi să le spui localnicilor că rămâne „municipiul X”, dar nu va mai fi capitala viitoarei regiuni. Şeful statului a susţinut că trebuie explicate populaţiei avantajele reorganizării administrative.

În acest context, președintele Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, a declarat astăzi că, personal, nu crede că împărțirea administrativă a țării este o soluție bună, precizând, totodată, că populația nu va susține această variantă.

” Propunerea de a ne gândi la regiuni sau euro-regiuni nu e  benefică pentru locuitorii țării. Într-un an electoral să pui o asemenea problemă, cred că nu e o chestiune binevenită, nu cred că populația va privi asta cu ochi buni. Orice împărțire administrativă, care înseamnă o deplasare pe un teritoriu mai mare a populației, e pierdere de timp, de resurse financiare mai mari pentru rezolvarea unor probleme”, a declarat Victor Mocanu.

Președintele Consiliului Județean a adăugat că în cazul unei împărțiri a țării pe regiuni, Buzăul ar putea face parte din regiunea Dunări de Jos, cu centrul la Brăila.

Dacă Mocanu nu vede cu ochi buni împărțirea pe regiuni a țării, prefectul județului Buzău, Paul Beganu a declarat, astăzi, că propunerea președintelui înseamnă o eficientizare a activității în administrație:” Înseamnă o eficientizare a activității în administrație, chiar e nevoie. Depinde la ce nivel se va realiza, poate să însemne comasarea de comune care nu se pot autofinanța, in condițiile descentralizării, sau de județe, dar nu cred că e vorba de așa ceva. La nivelul județului Buzău, referitor la organizarea în interiorul județului, de mult am spus că acesta este viitorul. ”

Pe de altă parte, fiecare dintre cei doi șefi de la Județ privește problema strict din punctul său de vedere. Pe de-o parte, Victor Mocanu mai speră la un mandat în fruntea Consiliului Județean iar propunerea președintelui Băsescu de a împărți țara într-o nouă manieră, ar putea duce la desființarea postului de președinte al CJ. Pe de altă parte, Paul Beganu este de acord cu președintele Traian Băsescu, dat fiind că el este reprezentantul Puterii în teritoriu. În plus, Beganu este numit pe prima funcție de la Casa Albă de Partidul Democrat iar șansele ca el să rămână pe acest post mai mult decât până în toamna anului viitor, sunt destul de mici.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.