Marcel Cristian MARIN este căutat de polițiștii buzoieni din 1999

 

Fuga de acasă, o variantă la care apelează an de an zeci de copii și adolescenți care, fie din cauza unor probleme cu părinții, fie din cauza anturajului ori pentru că vor să trăiască nestingheriți cu iubiții ori iubitele lor, ajung să-și bage în sperieți rudele și să pună la treabă zeci de polițiști, în căutarea lor. Numai în primele luni ale acestui an, oamenii legii au avut de soluționat 18 cazuri de dispariție de la domiciliu, cu 11 mai multe față de perioada similară a anului 2010. În toate cazurile, a fost vorba despre plecări voluntare de acasă ori din unități de ocrotire, majoritatea celor care au ales o astfel de modalitate în ideea că își vor rezolva problemele având peste 15 ani.

Dacă mulți dintre copiii care își iau lumea-n cap provin din familii dezorganizate ori cu părinți plecați la muncă în străinătate, în alte situații anturajul este decisiv.

Și ca și cum nu ar fi suficient, polițiștii au de-a face în aceste vremuri și cu ispite care le determină, în special, pe adolescente să fugă de acasă-rețelele de socializare pe care majoritatea copiilor și tinerilor din ziua de azi au ajuns să aibă conturi. Chiar dacă nu au încă 18 ani, fetele își dau date false pentru ca reprezentanții rețelelor de socializare să nu le dea afară. Odată deschise aceste site-uri, fetele ajung să stea de vorbă online cu diverși indivizi și după doar câteva zile ajung să fie ademenite într-o cursă extrem de periculoasă din care nu toate reușesc să mai iasă. Și cum de multe ori, părinții nu pot controla astfel de lucruri ori sunt convinși de copiii lor că rețelele de socializare nu le fac decât bine, oamenii ajung în situația să apeleze la Poliție după ce constată că fetele lor au fugit cu primul bărbat cunoscut pe internet.

Numai anul acesta, două adolescente din Buzău au plecat de acasă punându-și pe jar părinții. Într-un final, cele două minore au fost găsite la locuințele unor tineri pe care îi cunoscuscuseră pe internet.

Din fericire, toți copiii dispăruți de acasă, din județul Buzău, în primele luni ale acestui an, au fost găsiți de polițiști. Insă nu întotdeauna o astfel de poveste are un deznodământ fericit. Poliţiştii buzoieni au încă în lucru dosare nerezolvate de ani de zile, iar despre copiii respectivi nu mai ştie nimeni nimic de atunci. Cel mai vechi caz este cel al unui băiat din Maxenu, care a dispărut de acasă în 1999, pe cînd avea 17 ani, şi în ciuda cercetărilor efectuate, el este şi în ziua de azi declarat tot dispărut. Este vorba despre Marin Cristian Marcel, născut în anul 1982 şi dispărut în luna august 1999 de la domiciliul părinţilor săi din comuna Ţinteşti, sat Maxenu. Dispariția lui a fost anunțată la o lună de familie iar polițiștii nu au mai putut face nimic. În pofida tuturor eforturilor realizate de autorități, tânărul nu a fost găsit nici până în ziua de azi.

Un alt dosar de dispariție a unui copil peste care s-a așternut praful este cel în care apare numele lui  Marin Sebastian Viorel. Băiatul nu a mai fost văzut de părinți din octombrie 2000. Avea cinci ani pe atunci și chiar dacă trăia într-o familie dezorganizată, dispariția lui, anunțată ce-i drept cu o întârziere de circa o lună, a fost un șoc pentru toată lumea.

Băiatul a dispărut în toamna anului 2000 de la domiciliul bunicii sale din comuna Gălbinaşi, în timp ce părinții care trăiau separat erau plecați de lângă micuț. În acest caz, ancheta a cam bătut pasul pe loc, polițiștii neavând nici măcar o fotografie la dosar care să-i ajute în căutările întreprinse.

În ciuda anchetei realizate de-a lungul timpului, în toți acești ani de la dispariția băiatului, oamenii legii nu au reușit să-i mai dea de urmă.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.