E sezonul fructelor și legumelor însă buzoienii par că dau înapoi în fața tarabelor pline cu roșii, castraveți, salată din importă și chiar atunci când vine vorba de fructe aduse de peste mări și țări.

Toată această situație este generată de materialele de presă care vorbesc despre sute de cazuri de infectare cu E.coli în urma consumului de castraveți din Spania și chiar despre decese înregistrate în Germania.

Chiar dacă în România nu s-a semnalat deocamdată nici un caz de îmbolnăvire cu E.coli, situația de la Berlin îi pune serios pe gânduri pe buzoieni și-i face mult mai circumspecți atunci când merg la piață.

De când canalele de știri prezintă îmbolnăvirile pe bandă rulantă care ar avea drept cauză consumul de castraveți spanioli, contaminați cu E.coli, comercianții din Piața Centrală au constatat o scădere a cererii față de toate legumele din import. Pentru a elimina această temere, vânzătorii propun autorităților din domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor testarea legumelor de pe tarabe. Până atunci însă, vânzătorii de legume din piețe nu au decât să convingă pe cumpărători, prin ce pe metode vor, că legumele de la Buzău nu sunt periculoase.

Iar cei care profită din plin de scandalul izbucnit în jurul legumelor de import sunt producătorii autohtoni, care parcă în aceste zile, au vânzare mai mult ca oricând, buzoienii ferindu-se să mai cumpere marfă de proveniență străină chiar dacă,  de multe ori, este mult mai apetisantă.

Pe de altă parte, conducerea Direcției Județene Sanitar Veterinare dă asigurări că la Buzău nu există legume cu probleme precum cele din vestul Europei.

”La Buzău, astfel de legume ar putea ajunge pe două căi. Una, să fie importate în mod direct, ceea ce nu este cazul la Buzău deoarece nu există societăți care să se ocupe cu importul direct de astfel de produse iar alta ar fi ca marfa să fie  cumpărată de la importatori din alte zone ale țării. Cum Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că în România, nu au ajuns castraveți proveniți din Spania, precum cei la care a fost semnalată infecția cu Escherichia coli, nu cred că este cazul să ne facem probleme”, a declarat, astăzi, directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.

Botezatu spune, totodată, că riscurile ca în țara noastră să fi ajuns castraveți din loturile cu probleme sunt mici și pentru simplul motiv că legumele incriminate ar fi produse bio iar prețul lor ar fi unul destul de piperat, greu de suportat de consumatorii români. Chiar și așa, buzoienii trebuie să stie că legumele, indiferent de țara lor de proveniență, e musai să fie bine spălate, sub jet de apă rece, înainte de a fi consumate.

Ciprian STERIAN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.