Instituția Prefectului Buzău a dispus demararea unei anchete după ce în apa râului Sărata au fost descoperiți peștișori morți. Sesizarea a fost făcută de un cetățean iar odată ajunse la fața locului, autoritățile au constatat că reclamația este reală, acum fiind făcute cercetări pentru descoperirea cauzelor care au dus la moartea peștilor. Specialiștii iau în calcul două variante: fie peștii au murit din cauza deversării de substanțe toxice în râu de către agenții economici care-și desfășoară activitatea în zonă, fie moartea a survenit pe fondul lipsei de oxigen.
Redăm mai jos informarea transmisă de Prefectura Buzău, prin purtătorul de cuvânt al instituției, Gabi Cozma:
”Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a dispus deplasarea unei echipe mixte formate din reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău, ISU Buzău și ai Primăriei Merei în stațiunea Sărata Monteoru, unde o persoană a sesizat existența unor pești morți morți in apa raului Sarata care străbate localitatea amintită. La fața locului, au fost efectuate verificări pe o porțiune de peste 2 km din albia râului și s-a constatat prezența unor grupuri mici de peștișori morți pe o porțiune de aproximativ 500 de metri cuprinsă între un hotel de pe malul stâng și un restaurant de pe malul drept (în amonte) și zona fostului camping (în aval). Peștii sunt aproximativ de mărimea unor hamsii, iar cantitatea totală estimată este de cca 3 kg. Tot pe acest tronson, nivelul apei este foarte scăzut (de fapt, se poate spune că mai mult băltește), are o culoare închisă și degajă un miros fetid.
În amonte de zona hotelului și restaurantului menționate anterior, precum și în aval de camping, nu a fost sesizată mortalitate piscicolă. Prefectul Carmen Ichim a cerut SGA Buzău prelevarea de probe de apă și determinarea concentrației de cloruri, azotiți, azotați, amoniu și detergenți. u fost prelevate probe din 3 puncte: Izvorul nr. 6 (situat la 150-200 m în amonte de zona indicată), zona de evacuare a apelor uzate a hotelului și zona de evacuare a apelor uzate a restaurantului.
Cauze posibile ale mortalității peștilor: deversarea de substanțe toxice în apa râului sau lipsa de oxigen.
Echipa de control a dispus:
– monitorizarea zonei de către Primăria Merei și SGA Buzău;
– blindarea imediată de către administratorul restaurantului a evacuării apelor uzate.
În funcție de rezultatele analizelor de laborator, autoritățile vor lua măsurile legale care se impun”, se arată în informarea transmisă de Prefectura Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.