Hans si Maricica Mobach

“Hrană este prima prioritate, şcoală este o dorinţa” – cu acest slogan au încercat membrii fundaţiei DIALOOG Holland-România în presă locală olandeză să motiveze donatorii olandezi pentru finanţarea proiectului “Pachete cu alimente de Crăciun” pentru familiile sărmane din Râmnicu Sărat și au reuşit. S-au adunat într-o săptămâna 4.000 Euro şi din nou 200 de familii vor primi în preajma Crăciunului din acest an alimentele comandate pe piaţă râmniceană.

 

Din nou cadoul de Crăciun vine din Olanda, ţara lalelelor

 

După analiză raportului World Vision din 2014 un copil din opt din satele româneşti şi din cartierele mărginaşe ale oraşelor se duc la pat fiind înfometaţi. Numărul lor creşte din nefericire. Ani dea rândul fundaţia olandeză DIALOOG Holland-România da ajutor sutelor de familii din Rm. Sărat şi împrejurimi, dintre care multe îşi trimit copiii în pat cu burtă goală din cauza că nu pot face faţă necesităţilor vieţii. Multe familii trăiesc din 430-645 RON/luna, banii care nu permit un trai omenesc, azi când preţurile alimentelor şi a altor articole ating câteodată preţurile altor ţări din UE. Mulţi din copiii familiilor sărace nu se duc la şcoală sau părăsesc şcoală timpuriu încercând să muncească alături de părinţii lor pentru o bucată de pâine în plus, asta atunci când se găseşte de lucru în câmp la cules de grâne, struguri sau la stânele din dealuri. Că să mergi la şcoală este o dorinţa şi e un lucru foarte important pentru viitorul fiecărui om, dar că să ai burtă plină în fiecare zi e şi mai important, asta fiind necesitatea unei vieţi.

 

“Hrană este prima prioritate, şcoală este o dorinţa”

 

De 18 ani de zile fundaţia DIALOOG derulează diferite proiecte pentru sutele de familii din judeţ. Unul dintre aceste proiecte este şi “Pachete cu alimente de Crăciun”. Că şi în anii anteriori familiile selectate din administraţia fundaţiei sunt invitate în scris la unul din magazinele râmnicene să ridice un pachet cu alimente pentru care semnează de primire. Pachetul de alimente de baza este variat, destul de consistent şi îmbogăţeşte cât de cât masă de sărbători (orez, macaroane, ulei de floarea soarelui, pulpe de pui, salam, brânză de vacă, margarină, zahăr, dulciuri şi detergent). Comandă pachetelor în valoare de 4.000 Euro (20 Euro/pachet) s-a făcut pentru un număr de 200 familii care de ani de zile primesc ajutor de la fundaţie în diferite forme. Atât familiile beneficiare cât şi economia locală de piaţă beneficiază de finanţarea acestui proiect destul de mare.

 

Proiectele fundaţiei DIALOOG dea lungul anului sunt diverse

 

Alături de acest ultim proiect din 2015, în septembrie fundaţia olandeză a derulat alte diferite proiecte şi în zilele destinate transportului anual s-au finanţat diferite îmbunătăţiri de mii de euro la diverse familii beneficiare sub diferite forme:

* 730 pachete cu diferite materiale au fost împărţite la peste 420 familii sărmane (îmbrăcăminte, încălţăminte, paturi, cearşafuri, materiale sanitare, cărucioare copii, etc.),

* s-au plătit rechizitele pentru 812 elevi din Rm. Sărat şi din 2 comune învecinate (14.380 Euro)

* s-au plătit lemne pentru iarnă la 23 familii (3.910 Euro),

* s-au făcut reparaţii la case (6.500 Euro),

* s-au dat bani în mâna la 65 familii pentru diverse cheltuieli personale (7.000 Euro),

* s-au finanţat diverse materiale pentru atelierele şcolii Industriale “Victor Frunză” (5.000 Euro) şi alte finanţări mai mărunte.

Puterea de finanţare a donatorilor olandezi decide proiectele fundaţiei în 2016

Pentru toate proiectele fundaţiei DIALOOG donatorii olandezi au deschis şi în acest an portofelul pentru îmbunătăţirea vieţii celor care nu au posibilităţile necesare. Sub conducerea d-nei Maricica Mobach (româncă de origine) care de 25 de ani activează în cadrul ajutorului umanitar din regiunea Buzău s-au realizat multe îmbunătăţiri pentru sute de familii. În Olanda ea va încerca din nou în 2016 să organizeze ajutorul necesar. Că de fiecare dată ajutorul se va da structural după puterea financiară a donatorilor pe care ea îi stimulează să participe financiar în cadrul proiectelor anuale propuse de către fundaţie. Ajutorul va depinde de puterea de finanţare a donatorilor olandezi pentru care familia Mobach face promovare pe plan local cu speranţa că anul 2016 va fi din nou un an plin de proiecte umanitare pentru familiile din judeţ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.