Buzoienii nu s-au mai înghesuit la urne la orele amiezii. Temperaturile ridicate au scăzut apetitul buzoienilor pentru vot astfel că, de la ora 14.00 și până la ora 17.00, prezența la urne a crescut cu doar 6 procente. Astfel, procentul privind prezența la vot a buzoienilor este de 28,84 la sută, cifre ce plasează județul pe locul 17 pe țară.
La nivel național, votaseră până la ora 17.00, 26,89 la sută din alegătorii înscriși pe liste. Cei mai conștiincioși au fost votanții din mediul rural care s-au prezentat la urne în proporție de 28,85 la sută în timp ce doar 25,45 la sută dintre orășeni au trecut pe la urne.
Printre județele fruntașe se numără Mehedinți cu 44,37 la sută, Olt cu 39,37 la sută și Teleorman cu 38,24 la sută iar codași sunt alegătorii din Harghita și Covasna.
Totodată, 24 de incidente au fost semnalate Poliției Buzău de la deschiderea urnelor în timp ce polițiștii au oprit aproape 300 de autoverhicule în cadrul unei acțiuni de prevenire a turismului electoral.
Potrivit comisarului șef Florina Crucianu de la IPJ Buzău, de la ora 7.000, la Comandamentul Operaţional Judeţean Buzău au fost înregistrate 24 de sesizări în legătură cu desfăşurarea referendumului naţional. Şase sesizări au fost din mediul urban şi 18 din mediul rural.
Cele mai multe sesizări au făcut referire la continuarea campaniei pentru referendum, transportarea persoanelor către secţii de votare (în interiorul aceleiaşi localităţi) sau au fost primite din partea unor cetăţeni care au reclamat că nu li s-a permis înscrierea pe liste suplimentare şi au fost îndrumaţi să voteze la secţiile de votare unde sunt înscrişi.
Echipele special constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au finalizat verificările cu privire la 17 dintre sesizări, stabilind că în 9 cazuri nu se confirmă aspectele semnalate.
Totodată, în microfiltrele instituite pe raza judeţului Buzău, poliţiştii au oprit pentru control 289 de autovehicule, nefiind constatate nereguli cu privire la transporturile efectuate. Pentru paza celor 423 de secţii de votare sunt angrenate peste 800 de efective ale structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţul Buzău.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.