Buzăul va avea din această iarnă încă doi meșteri populari distinși cu titlul de „TEZAUR UMAN VIU” pe lângă creatoarea populară Adela Petre care a obținut titlul în urmă cu un an de zile. Directorul Centrului Județean de Cultură și Artă, Adrian Petre,  a depus dosarele pentru meșterii populari Micu Mircea și Amelia Papazisu iar Ministerul Culturii a analizat propunerile și a decis că cei doi buzoieni întrunesc condițiile necesare pentru acordarea titlului de „TEZAUR UMAN VIU.”

Nicu MIRCEAMicu Mircea și Amalia Papazisu vor primi distincțiile acordate de UNESCO prin Ministerul Culturii în data de 27 noiembrie la Alba Iulia urmând ca pe data de 1 decembrie, de Ziua Națională a României cei doi să fie premiați și de către conducerea Centrului Județean de Cultură și Artă cu sprijinul Consiliului Județean.
Amelia PAPAZISU
Programul „TEZAURE UMANE VII – păstrători și transmițători ai culturii tradiționale” reprezintă una dintre inițiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul principal al programului este acela de a încuraja statele membre să adopte acele măsuri prin care păstrătorii și transmițătorii anumitor elemente de patrimoniu cultural imaterial să beneficieze de o recunoaștere și de o vizibilitate adecvate în rândul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. În același timp, programul urmărește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.

Inițiativa elaborării unui program privind Tezaurele Umane Vii aparține Republicii Coreea, aceasta propunând în 1993 acest program Consiliului executiv al UNESCO; a fost, astfel, adoptată decizia ca statele membre să creeze sisteme similare la nivel național. În prezent, astfel de programe se desfășoară deja în state ca: Japonia, Franța, Republica Cehă, Ungaria etc. sau se află în diverse stadii privind elaborarea și aplicarea lor (Bulgaria, Turcia, Grecia etc.).
Prin Program se dorește, să fie recunoscute la nivel național, atât de comunitatea de purtători, cât și de cea științifică, calitățile acelor persoane considerate creatoare și transmițătoare a unor elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate.

Ciprian STERIAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.