Microbuz Scoala
O comisie de anchetă a Inspectoratului Școlar Județean va ancheta împrejurările în care s-a produs accidentul de vineri de la Cotorca în care o elevă de 8 ani a fost călcată de mașină imediat după ce a coborât din microbuzul de transport școlar. Reprezentanții ISJ vor să se afle dacă cineva poate fi tras la răspundere pentru moarte fetiței precum și să verifice de ce în microbuzul care îi transporta pe copii de acasă către școală nu exista un cadru didactic.
Toate acestea se întâmplă pentru că de la producerea nefericitului eveniment în comuna Glodeanu Sișliștea nu mai există liniște. Părinții elevilor care folosesc pentru transportul la ore microbuzul școlar s-au revoltat după accidentul în urma căruia fetița de 8 ani și-a pierdut viața și au acuzat conducerea școlii de neglijență. Oamenii au spus că tragedia putea fi evitată dacă un cadru didactic i-ar fi însoțit pe copii.
“Microbuzul nu are însoțitor, nu trebuie să plece fără însoțitor pe microbuz cu copii, ” a declarat bunicul fetei decedate.
“Niciodată nu au însoțitor, decât dimineața că pleacă profesoarele de aici spre Siliștea, în rest nu e nimeni cu ei și ar trebui să fie, sunt doi kilometri până la școală, nu trebuie să aibă însoțitor copiii la școala?”, s-a plâns mama unui elev.
Pe de altă parte, autoritățile locale nu au putut explica lipsa profesorului supraveghetor pe durata drumului de la școală până la domiciliul elevilor.
”Copiii merg întotdeauna fără însoțitor. Ar trebui să aibă, dar n-au” a spus viceprimarul comunei Glodeanu Siliștea Laurențiu Radu.
“Cadrul didactic însoțitor nu este obligat să coboare să le asigure și traversarea după ce au coborât. Intr-adevăr este o greșeală pe care ne-o asumam dar… ”, a declarat la rândul său directorul școlii din Glodeanu Siliștea, Ecaterina Avrigeanu.

Potrivit inspectorului general al IȘJ Buzău, Geta Burducea, regulamentele școlare prevăd ca elevii care sunt transportați cu microbuzele școlare să fie supravegheați de un cadru didactic pe tot parcursul traseului, supraveghetor care trebuie să se asigure că elevii nu îl deranjează pe șofer. Conform sursei citate, cadrul didactic supraveghetor nu are însă obligația de a-i traversa strada pe elevii care coboară din microbuz. În acest caz, copiii nu erau însoțiți de nici un cadru didactic, ci doar de șoferul microbuzului.
„Este adevărat că pe timpul transportului elevii trebuie însoțiți de un cadru didactic pentru ca aceștia să stea liniștiți și să nu încurce șoferul. Chiar dacă profesorul supraveghetor ar fi fost în microbuz acesta avea datoria să îi supravegheze pe aceștia în interiorul mijlocului de transport și nicidecum să îi traverseze strada ”, a declarat vineri, pentru Observatorul Buzoian, inspectorul general al ISJ Buzău, Geta Burducea.
O fetiță de 8 ani a fost accidentată vineri la prânz de un TIR imediat după ce a coborât din microbuzul școlii pe drumul județean 102 H pe raza localității Cotorca. Din primele date, eleva care se întorcea de la școală a încercat să traverseze șoseaua prin loc nepermis, prin fața microbuzului staționat, moment în care a fost lovită mortal de camion. Trupul copilei a fost târât de autovehicul, fetița decedând pe loc, sub ochii celorlalți elevi care au coborât la rândul lor din microbuzul școlar.
Eleva omorâtă de camion urmează să fie înmormântată luni.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.