Maternitate-2

Procurorii DNA au descins marți la sediul Consiliului Județean Buzău pentru a solicita documente necesare anchetei în cazul noii maternități construită pe strada Victoriei și inaugurată de fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, cu 10 zile înainte de alegerile locale din luna iunie 2012. Președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, a declarat astăzi că DNA a demarat o anchetă în cazul închirierii unor echipamente medicale, precizând că așteaptă rezultatul verificării demarate de procurori.
„Am primit, marți, vizita unei echipe formate din procurori de la DNA Ploiești. Aceștia au ridicat o serie de documente legate de contractele de achiziție directă a unor aparate cumpărate pentru dotarea Maternității noi, precum și documente legate de contracte de închiriere de aparatură pentru aceeași unitate. Este vorba despre un dosar din anul 2012. În aceeași zi, echipa s-a deplasat și la clădirea noii maternități pentru a efectua cercetări specifice. În cursul zilei de joi, au fost convocați la Ploiești trei angajați ai Consiliului Județean, care au fost chestionați. Ancheta este în curs de desfășurare„, a declarat președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu.
Deși surse judiciare declarau imediat după inaugurarea investiției, nefuncțională nici acum, că Direcția Națională Anticorupție a demarat o anchetă în acest caz, fostul președinte al Consiliului Județean, Victor Mocanu, susține, în continuare, că nu are cunoștință despre o anchetă a DNA la maternitatea care s-a construit în timpul ultimului său mandat și care a fost folosită ca instrument electoral pentru a-și maximiza șansele pentru un nou mandat .
Construcția noii maternități a fost o poveste cu cântec încă de la demararea investiției. Adversarii politici dar și oameni de specialitate au criticat inițial amplasarea unității în buricul târgului iar apoi modalitatea prin care valoarea prognozată a investiției a ajuns să se dubleze în condițiile în care noua clădire a fost ridicată într-o perioadă de criză când majoritatea materialelor și serviciilor au cunoscut scăderi importante de preț. Și chiar dacă banii cheltuiți din bugetul județului și împrumutați de la bănci au fost de două ori mai mulți, unitatea sanitară este departe de a fi funcțională la mai bine de jumătate de an de la inaugurare.
Noua maternitate a fost inaugurată în data de 1 iunie 2012 cu 10 zile înainte de alegerile locale doar pentru a da bine la CV-ul fostului președinte al Consiliului Județean, Victor Mocanu, candidat pe atunci la un nou mandat în fruntea județului.
După pierderea alegerilor de către Victor Mocanu și preluarea funcției de președinte al Consiliul Județean de către liberalul Cristi Bîgiu au ieșit la iveală o parte din matrapazlâcurile fostei conduceri a județului. Astfel, în lunile aprilie şi mai 2012, Consiliul Judeţean Buzău condus de Victor Mocanu a achiziţionat echipamente medicale, în valoare de aproximativ 130 de mii de euro de la firma bucureşteană Medical Finance Projects doar prin achiziții directe plătind pentru fiecare din cele 7 aparate, indiferent de cât de performante erau sau nu, suma maximă permisă de lege a fi cheltuită fără licitație, adică 15.000 de euro. Alți bani au fost cheltuiți pentru închirierea unei bune părți din aparatura medicală care a trebuit adusă în noua clădire la momentul inaugurării pentru ca buzoienii să vadă, înainte datei alegerilor, ceea ce a „realizat” fostul președinte al CJ. La o lună după preluarea mandatului, actualul președinte al CJ Buzău, Cristi Bîgiu a reziliat contractul prin care Consiliul Județean era obligat să plătească firmei respective câte 50.000 de euro lunar pentru a ține echipamentele medicale într-o clădirea complet nefuncțională.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.