Angajaţii din sistemul sanitar se pregătesc de grevă generală, în toate spitalele, după ce miercuri au fost în grevă de avertisment și au oprit activitatea timp de două ore. Asistenții medicali, infirmierele, brancardierii și salariații TESA sunt nemulţumiţi că salariile nu le-au fost majorate cu cât li s-a promis și nici sporuri nu mai primesc, iar condiţiile de muncă nu au fost îmbunătăţite.
La Spitalul Județean Buzău, circa 100-150 de oameni au ieșit luni la ora 9.00 în curtea unității medicale, în semn de protest față de plafonarea sporurilor dar și pentru că salariile la unii ar fi crescut la alții ba. Oamenii au scandat lozinci și au amenințat că vor declanșa grevă generală dacă guvernanții nu îi vor asculta și nu le vor rezolva măcar o parte dintre nemulțumiri.
După ce luni, între orele 09:00 şi 11:00, în spitalele din toată ţara, angajaţii au întrerupt activitatea în semn de protest, asistenții medicali, infirmierele, brancardierii și salariații TESA avertizează că vineri vor declanşa, cu toţii, greva generală. Oamenii sunt nemulţumiţi că noua lege a salarizării a adus dublări, poate chiar triplări de salarii pentru medici şi o parte dintre asistentele medicale, dar restul angajaţilor din spital au fost uitaţi. Ba mai mult, aceştia nu mai pot beneficia acum nici de sporurile pe care le primeau în trecut, fiindcă aceste bonusuri nu mai pot depăşi 30% din bugetul de salarii al unităţii medicale.
Greva de avertisment s-a încheiat la ora 11:00, iar în cele două ore, doar o treime dintre infirmiere, asistente, brancardieri şi angajaţi TESA au muncit şi au asigurat permanenţa în cazul urgenţelor. Cu toţii au decis ca pe data de 11 mai să declanşeze greva generală în sistemul de sănătate şi asistenţă socială. Dacă nu se vor înțelege cu guvernanții și se va ajunge la grevă generală, spitalele din România nu vor mai asigura asistenţa medicală decât în cazurile de urgenţă, restul pacienţilor urmând să fie trataţi ori în ambulatoriu, ori direcţionaţi spre medicii de familie.
Sindicatele din sistemul sanitar speră ca solicitările lor să fie rezolvate în urma discuțiilor care vor avea marți, la Guvern. Reprezentanții Federației Sanitas vor modificarea Legii salarizării, eliminarea plafonului de 30 la sută pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.