Se iau măsuri după ce un buzoian a scrie recent pe facebook cum era să devină victima tâlharilor de la Sinești.
Buzoianul a povestit pe rețeaua de socializare ce I s-a întâmplat pe 1 mai, în timp ce se afla într-o parcare pe drumul Buzău-Bucureşti. El a relatat cum, fiind în maşină, a văzut mai mulţi oameni ieşind din pădurea de pe marginea drumului şi venind spre maşina lui în viteză, apoi a observat un tânăr care era deja ghemuit în spatele autoturismului, moment în care a blocat uşile, a plecat şi a sunat la 112.
„Mi s-a făcut legătura la Poliţie, care mi-a spus că sigur am roata înţepată şi o maşină care sigur mă urmăreşte. Deci ştiau. În timp ce vorbeam cu ei la telefon, mi-a apărut în bord mesajul de pană pe spate, dreapta. Le-am dat datele maşinii şi loca’ia şi mi-au spus că vin după mine. Am reuşit să ajung la benzinăria Mol din Voluntari şi să umflu roata. A apărut şi Poliţia, care mă căuta. Mi-au spus că am avut noroc, pentru că alţii, în zilele trecute, nu au fost la fel de norocoşi. Au fost bătuţi, jefuiţi. (…) Aici a fost vorba de o secundă. Secunda de când m-am urcat în maşină. E clar că erau pregătiţi să atace, dar urcându-mă în maşină au înţepat roata dreapta-spate pentru a mă prinde mai târziu. Am aflat în seara aceasta că mai nou aruncă cu diverse obiecte în faţa maşinii, când nu e trafic mare, pentru a provoca o ieşire în decor şi a jefui”, a povestit bărbatul.
Ulterior, IGPR a dispus verificări la IPJ Ialomița iar acum au venit primele decizii. Astfel, Inspectoratul General al Poliţiei Române propune cercetărea disciplinară a inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa în cazul furturilor din autoturisme din zona Sineşti, după ce în urma controlului desfăşurat la inspectoratul judeţean a rezultat că activitatea poliţiştilor este superficială, unele sesizări nu au fost urmate de verificări şi nu au fost luate măsuri preventive. De asemenea, alţi opt poliţişti din Ialomiţa vor fi cercetaţi disciplinar.
Potrivit IGPR, planurile de activităţi de la inspectoratul judeţean au fost doar formal întocmite, activităţile planificate fiind repetitive, iar multe dintre ele coincid de la un an la celălalt. De asemenea, evaluarea îndeplinirii sarcinilor propuse în planurile de activităţi nu a fost consemnată în niciun document, nu au fost aduse la cunoştinţa poliţiştilor din cadrul unităţii planurile de activităţi ce urmau a fi desfăşurate, iar în unele cazuri nu a fost identificată o concordanţă între sarcinile/activităţile menţionate în notele de sarcini ale structurilor din subordine cu cele inserate în planurile de activităţi întocmite la nivelul unităţii.
Totodată, la nivelul Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Coşereni, în anumite perioade, evenimentele sesizate prin 112 nu au fost analizate de un ofiţer cu funcţie de conducere sau orice alt poliţist desemnat să facă asta. Mai mult, unele sesizări nu au fost urmate de verificări, afirmă IGPR. La nivelul Postului de Poliţie Sineşti nu au fost întocmite unele documente de planificare şi nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte activitatea de patrulare făcută de poliţişti.
De asemenea, cu toate că în comuna Sineşti au fost sesizate mai multe tentative de furt, dar şi furturi din autoturisme, nu au fost luate măsuri prevenitive şi de combatere a acestora, activităţile fiind făcute doar în mod formal. În plus, deşi majoritatea faptelor au constat în înţepatul anvelopelor pentru distragerea atenţiei şi „profitarea de portiere neasigurate”, nu a fost luată în calcul posibilitatea preluării anumitor dosare de structurile specializate de investigaţii criminale şi nu au fost iniţiate acţiuni preventive cu efective mărite, acţionând doar poliţiştii din localitate.
„Menţiuni cu privire situaţia furturilor din autoturisme de la nivelul judeţului Ialomiţa se regăsesc în evaluările de la nivelul inspectoratului de poliţie judeţean doar din punct de vedere statistic, fără a fi analizată punctual situaţia din zona localităţii Sineşti sau din altă zonă criminogenă, fapt care denotă superficialitate în abordarea problematicii cu mod de operare deosebit”, precizează IGPR.
Astfel, în urma controlului, IGPR a decis să trimită Ministerului Afacerilor Interne propunerea de începere a cercetării disciplinare a inspectorului şef al IPJ Ialomiţa. De asemenea, alţi opt poliţişti din Ialomiţa, respectiv cei doi adjuncţi, şeful Serviciului de Ordine Publică, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, şeful Poliţiei municipiului Urziceni şi adjunctul acestuia, şeful biroului investigaţii criminale din cadul Poliţiei municipiului Urziceni şi şeful Postului de Poliţie Sineşti, vor fi şi ei cercetaţi disciplinar.
La nivelul IGPR a fost întocmit şi un plan de măsuri pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale înregistrate în ultima perioadă în judeşele Ialomiţa, Buzău şi Ilfov, urmând să fie implicaţi poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, investigaţii criminale, poliţie rutieră, acţiuni speciale şi analiza informaţiilor.
„Dacă în urma analizei efectuate la nivel naţional se constată că regăsim aceleaşi forme de manifestare a actului infracţional, acest plan de măsuri va fi replicat şi la nivelul celorlalte inspectorate de poliţie judeţene. Scopul analizei va consta în cunoaşterea aprofundată a acestui fenomen, relevarea mecanismelor de producere şi a factorilor de influenţă”, transmite IGPR.

1 COMENTARIU

  1. Aș vrea să mulțumesc poliției locale Buzău ,pentru faptul că s-a autosesizat din oficiu ,la scandalurile pe care le fac vecinii mei împreună cu copii lor .Acum văd că nu mai fac grătare ,totuși băutura e la ei acasă ,iar copii sunt învățați să zbiere cât mai tare ,rostind cuvinte jignitoare la adresa locatarilor ,timp în care părinții lor râd și îi încurajează de pe margine .Nu știu ,asta nu e o infracțiune ? Nu poate fi stopată în vreun fel .? E foarte supărător să le suporți gălăgia și limbajul pe care îl folosesc .E mai bine acum ,recunosc ,dar tot stăm ca pe un butoi cu pulbere .La băutură ,nu știi cum să reacționezi cu ei ,mai ales că au un grup al lor care sparg semințe și beau pe marginea șanțului ,lăsând în urmă o mizerie de nedescris.Coji de semințe ,hârtii și mucuri de țigară .Par de neoprit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.