Vești sumbre pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. De la iarnă, de când Guvernul a anunțat că va elimina subvenția acordată de la bugetul de stat, prețul gigacaloriei, la Buzău dar și în restul țării, ar putea sări în aer.

O primă estimare a autorităților buzoiene-în lipsa primarului Constantin Boșcodeală care este vocea cea mai autorizată în acest caz dar care se află la Londra, pentru semnarea unui împrumut-arată că, la Buzău, gigacaloria s-ar putea scumpi cu circa 22 la sută. Majorarea se traduce în facturi mai mari la căldură și apă caldă, dar și într-un un val de debranșări din partea celor care vor ajunge practic în imposiobilitatea de a-și mai achita facturile la întreținere ori din parta celor care, revoltați de multele sute de lei pe care vor trebui să le plătească la RAM, vor vrea să încheie socotelile cu această instituție. Majorarea prețului gigacaloriei, odată cu  angajamentul pe care şi l-a luat Executivul pentru eliminarea subvenţiei de stat la energia termică,  ar putea însemna, la Buzău, ca la prețul actual plătit de populație, de 185 de lei, să se adauge 99, 5 de lei, în total 284, 5 lei.

Vestea bună este că deşi subvenţia de la bugetul de stat va fi eliminată, statul va interveni cu ajutoare pentru a sprijini familiile cu venituri reduse să îşi achite facturile. Reprezentanţii locatarilor propun deja Guvernului o formulă pentru ca ajutoarele să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ele. Iată, mai jos, propunerea Uniunii Asociațiilor de Proprietari Buzău, astfel încît eliminarea subvențiilor de la stat să nu înglodească în datorii oameni aflați deja în dificultate financiară

Constantin Ionescu-vicepreședintele UAP

”Uniunea Asociațiilor de Proprietari Buzău solicită actualizarea de urgență a treptelor de venit pentru care se acordă ajutoare. Pentru perioada 1 octombrie 2011 și 30 aprilie 2012, compensarea procentuală  a valorii efective a facturii la energie termica, să se acorde astfel: familiile și persoanele singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situează în una dintre situațiile de mai jos:

COMPENSARE
< 300 lei    90%
300,1-400 LEI    80%
400,1- 500 LEI    70%
500,1- 600 LEI    60%
600,1- 700 LEI    50%
700,1- 800 LEI    40%
800,1- 900 LEI    30%
900,1- 1.000 LEI    20%
1000,1- 1.100 EI    10%
PENTRU PERSOANA SINGURA COMPENSAREA SE MAJOREAZA CU 10%

LA Buzău, de câțiva ani încoace, buzoienii racordați la sistemul centralizat plătesc pentru o gigacalorie, 185 de lei, în condiţiile în care preţul ei nesubvenţionat este 439 de lei.

Până acum, Primăria Buzău nu a avansat o participare financiară mai mare la subvenţionarea gigacaloriei, precizări clare fiind așteptate de la primarul Constantin Boșcodeală, plecat din țară, în acest moment.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.