Bacalaureat 2013-5
Bacalaureatul se apropie cu pași repezi. Examenul național va debuta pe 10 iunie iar până pe 12 iunie elevii vor susține evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Între 16 și 20 iunie este programată evaluarea competențelor digitale iar între 23 și 27 iunie absolvenții de liceu vor susține testarea orală la o limbă străină studiată în cei patru ani.
Probele scrise încep pe 30 iunie când este programată proba scrisă la limba română pentru ca pe 2 iulie să fie proba scrisă obligatorie a profilului. Pe 4 iulie, calendarul sesiunii iunie-iulie 2014 a bacalaureatului prevede susținerea probei scrise la alegere a profilului și specializării, urmând ca rezultatele să se afișeze pe 7 iulie. În aceeași zi se vor putea depune contestațiile între orele 12.00 și 16.00 iar pe 11 iulie se vor afișa rezultatele finale ale bacului de vară.
La Buzău, pentru această sesiune s-au înscris, potrivit inspectorului general adjunct al IȘJ Buzău, Geta Burducea, 3579 de absolvenți de liceu dintre care 3064 sunt din seria curentă. 515 absolvenți provin din seriile anterioare iar din aceștia 331 plătesc pentru a susține examenul, ceea ce înseamnă că vor intra pentru cel puțin a treia oară în clasele de examen și vor încearca să obțină diploma de bacalaureat. La nivelul județului Buzău sunt 12 centre de examen, 9 în municipiul Buzău, 2 la Râmnicu Sărat iar unul la Pătârlagele, lucrările urmând a fi corectate în 3 centre de evaluare, toate în municipiul Buzău.

Din păcate, bacalaureatul începe sub semnul tensiunilor. Conducerea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a transmis printr-un comunicat că primește zilnic semnale de la liderii sindicatelor afiliate, care atenționează că tot mai multe cadre didactice nu mai doresc să facă parte din comisiile de bacalaureat 2014, considerându-se umilite prin banii primiți ca supraveghetori și evaluatori, în condițiile în care responsabilitatea este foarte mare.
„Un profesor primește 19 lei/zi pentru asistență și trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat. Cum să nu se simtă umiliți? Cum să fie ei motivați cu această sumă? Cum să dorească să facă parte dintr-o comisie de bacalaureat, mai ales acum când se pune o presiune imensă pe ei, având în vedere scandalurile din anii trecuți, care au aruncat o pată de noroi asupra întregului învățământ din România?”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.
De altfel, FSLI a cerut Guvernului să găsească o soluție pentru suplimentarea sumelor acordate cadrelor didactice din comisiile de bacalaureat. Ca reacție, premierul Victor Ponta, a declarat în urma unei discuții cu sindicaliștii din învățământ, că deși sunt tensiuni și amenințări cu boicotarea testării naționale, bacalaureatul se va ține anul acesta, fără probleme.

C. S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.